Actualitate

Direcția Silvică Cluj a autorizat vânarea unui singur căprior

Direcţia Silvică Cluj gestionează doar două fonduri de vânătoare în judeţ şi a emis pentru acest an o singură autorizaţie de vânătoare pentru un căprior mascul.

Responsabilul cu fondul cinegetic din Direcţia Silvică Cluj, Levente Kerekes, a declarat, pentru Agerpres, că în 2012 au fost organizată o singură partidă de vânătoare pentru patru turişti străini, unul din Germania şi trei din Ungaria, care au vânat un singur exemplar de cerb, trofeu pentru care au achitat suma de 1.500 de euro.

În total, în 2012 au fost vânaţi 4 cerbi şi 45 de mistreţi, nu şi căpriori, iar instituţia a încasat din partidele de vânătoare organizate suma de 2.450 de de euro. În acest an, până în luna iulie inclusiv, au fost sacrificaţi 8 cerbi, 3 căpriori şi 51 de mistreţi. În 2012 nu au fost depistate cazuri de braconaj. Direcţia Silvică Cluj a rămas în 2011 cu doar două fonduri de vânătoare, la Băişoara şi în bazinul Someşul Rece, din cele 12 pe care le deţinea anterior.


În judeţul Cluj sunt 56 de fonduri de vânătoare administrate de instituţii de stat şi persoane juridice.

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj-Napoca răspunde de 23 de fonduri cinegetice, Direcţia Silvică Cluj administrează două fonduri, iar alte 31 se află sub controlul Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Cluj şi unor persoane juridice.


În sezonul 15 mai 2012 - 14 mai 2013 pe cele 23 de fonduri de vânătoare controlate de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj-Napoca au fost sacrificaţi 45 de cerbi, 421 de căpriori, din care majoritatea tineret, 680 de mistreţi, 826 de iepuri, 1.339 de fazani şi 15 potârnichi.

Veniturile realizate de administratorii de fonduri cinegetice ale ITRSV din organizarea de partide de vânătoare nu sunt contabilizate la nivelul instituţiei. Încasările au fost mici până în 2010, pentru că şi preţurile pe specii au fost minime. După 2010, preţurile au fost liberalizate şi fiecare gestionar de fond forestier şi-a stabilit propriile tarife, în funcţie de câţi vânători are şi ce cotizaţii interne sunt încasate.


Potrivit Ministerului Mediului, calitatea de gestionar al faunei cinegetice asigură dreptul de practicare a vânătorii numai pentru speciile de faună admise la vânătoare, doar în cadrul cotelor de recoltă şi cu respectarea reglementărilor speciale privind organizarea şi practicarea vânătorii. Recoltarea speciilor la care vânătoarea este interzisă se aprobă, în situaţii de excepţie, prin derogare de la lege, de către ministrul Mediului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter