Actualitate

Sindicaliştii din sănătate ameninţă cu proteste

Proiectul de lege privind salarizarea din sănătate, postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, încalcă flagrant interesele angajaţilor din acest sector, iar sindicatele se pregătesc de proteste dacă proiectul nu va fi modificat.

Conducerea sindicatului Federaţia Solidaritatatea Sanitară subliniază că nu s-a ţinut cont de punctele de vedere ala angajaţilor în elaborarea proiectului de lege. “Forma proiectului de lege supusă dezbaterii publice nu ţine cont de poziţia părţilor din cadrul grupului de lucru, încălcând în mod flagrant interesele salariaţilor. Faptul că mare parte din punctele noastre de vedere şi argumentele pe care le-am adus în cadrul activităţii de elaborare a acestui proiect de lege nu se regăsesc în forma supusă dezbaterii publice indică renunţarea la dialogul social din partea Ministerului Sănătăţii”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatului.
Sindicaliştii ameninţă cu protestele din cauza eşuării discuţiilor avute cu reprezentanţii Ministerului pe marginea proiectului de lege. “În aceste condiţii, acţiunile de protest tind să constituie ultima soluţie, în speranţa că ele vor reuşi să convingă acolo unde studiile şi argumentele prezentate au eşuat. Principalele deficienţe ale acestui proiect sunt reprezentate de faptul că salarizarea suplimentară în funcţie de evaluarea performanţelor a fost eliminată de facto şi proiectul nu se aplică tuturor categoriilor de personal, aşa cum am solicitat în mod imperativ”, adaugă reprezentanţii sindicatului.  
Ei au adăugat că proiectul de lege este incoerent în ceea ce priveşte finanţarea creşterii salariilor în funcţie de performanţă, singurele venituri suplimentare certe sunt fiind cele obţinute din activitatea privată.
Potrivit proiectului de lege, medicul va trebui să opteze între sectorul public şi cel privat, iar cei care aleg să rămână la stat vor putea lucra şi în zona de privat a spitalului după cele şapte ore de normă întreagă prestate la public. Din suma primită în privat, 60% îi revine medicului, 30% pune la dispoziţia echipei cu care lucrează şi 10% revine spitalului.
 

abonare newsletter