Actualitate

O nouă fundaţie pentru tineret apare la Cluj cu girul lui Uioreanu. Sedii fictive, reprezentanţi certaţi cu legea, scopuri îndoielnice

Un proiect de hotărâre privind participarea Consiliului Judeţean Cluj, în calitate de membru fondator, la constituirea Asociaţiei „Univers T2”, a stârnit discuţii aprinse legate de scopul şi persoanele implicate în acest plan. Proiectul a fost trimis consilierilor judeţeni cu 30 de minute înainte de şedinţă. Prima dată nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a trece, a fost pus din nou pe ordinea de zi, după care a fost retras.

Fundaţia pentru Tineret Cluj şi Asociaţia Infotin Cluj au adresat Consiliului Judeţean Cluj invitaţia de a deveni membru al Asociaţiei „Univers T2”, ”, asociaţie care are ca obiectivele generale, printe altele, susţinerea şi promovarea intereselor tinerilor, dezvoltarea de parteneriate, în ţară şi străinătate, sau sprijinirea integrării ofertei de educaţie cu nevoile reale ale tineretului.

Potrivit actului constitutiv al Asociaţiei „Univers T2”, reprezentantul Asociaţiei Infotin Cluj este Mircea Lucian Jecan, sediul lor fiind pe Bulevardul Eroilor nr. 2, iar reprezentantul Fundaţiei pentru Tineret Cluj este Adrian Cosmin Vinţ, cu sediul pe strada Moţilor nr. 18.  Atât Jecan, cât şi Vinţ, au trecut în actele oficiale prezentate către Consiliul Judeţean sedii care nu le aparţin. Pe strada Moţilor la nr. 18 îşi are sediul Camera de Conturi Cluj, iar pe Bulevardul Eroilor nr. 2 spaţiul este ocupat de deputatul PDL de Cluj, Adrian Gurzău.


Mircea Lucian Jecan este membru PNL şi a fost comisar şef al Comisariatul pentru Societatea Civilă în 2004. Potrivit presei de la acea vreme, Jecan, alături de alţi membri ai Comisariatului pentru Societatea Civilă, s-au aflat sau se află în atenţia organelor de cercetare sau urmărire penală, pentru că se fac vinovaţi de comiterea unor infracţiuni, cum ar fi trafic de influenţă, însuşire de foloase necuvenite, dare de mită, fals şi uz de fals, declinare de calităţi oficiale false. Mai mult, Mircea Lucian Jecan a făcut închisoare pentru trafic de influenţă.

Potrivit proiectului de hotărâre, patrimoniul iniţial, la data constituirii Asociaţiei, este de 1500 lei, format din aportul în bani al membrilor fondatori cotizanţi, după cum urmează: Consiliul Judeţean Cluj, 500 de lei, Fundaţia pentru Tineret Cluj, 500 de lei şi Asociaţia Infotin Cluj, 500 de lei.


În şedinţa de săptămâna trecută, Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, s-a grăbit să promoveze acest proiect de hotărâre, fără a se consulta cu consilierii judeţeni. Aceştia nu au fost consultaţi în prealabil, ba mai mult, nu au văzut conţinutul proiectului de hotărâre decât cu 30 de minute înainte de a începe şedinţa de consiliu judeţean.

„Nu ştiu ce este cu acest proiect. Noi l-am primit pe mail cu 30 de minute înainte de şedinţă. Nu am avut ocazia să verificăm scopul şi obiectivele acestei fundaţii. Domnul Uioreanu l-a introdus pe ordinea de zi fără a fi dezbătut în comisiile de specialitate. Am cerut lămuriri în acest sens, nu le-am primit. Nici nu am apucat să citesc proiectul acela de hotărâre, nu votez fără să-l citesc măcar. Am fost anuntaţi despre şedinţa extraordinară de mâine şi din câte am înţeles acest proiect s-a aflat pe ordinea de zi, dar acum văd că a fost retras”, a comentat Horaţiu Catarig, consilier judeţean PDL.


Tot din actul constitutiv mai reiese faptul că Horea Uioreanu ar urma să devină preşedinte, iar Vakar Istvan şi Ioan Oleleu, vicepreşedinţi. Tot vicepreşedinţi ar urma să fie şi Adrian Cosmin Vinţ, Ciprian Ioan Oltean şi Mircea Lucian Jecan. Fundaţia ar urma să aibă şi trei membri, Andreea Ghergheş, Ana Maria Mitile şi Radu Sporiş (preşedintele Consiliului de Administraţie al „Cluj Arena").

Proiectul nu a întrunit voturile necesare pentru a fi aprobat, Uioreanu propunându-l, din nou, pentru şedinţa extraordinară de mâine, 5 august. Între timp, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, ceea ce înseamnă că în şedinţa de mâine acest proiect nu va mai fi dezbătut.


Contactat telefonic, Mircea Lucian Jecan a refuzat să facă orice comentariu legat de acest subiect.

abonare newsletter