monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata taxei auto

Executivul a decis ca autovehiculele dobândite prin partaj să un mai fie scutite de la plata timbrului de mediu la noua taxă auto.

Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata taxei auto

Autorităţile au descoperit că, cele mai multe dintre aceste bunuri comune sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare.

În prezent, autovehiculele dobândite prin partaj sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, excepţie care va fi însă eliminată de Guvern prin ordonanţă.


 "S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoiala, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat", explică Guvernul în document.