monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Papa Francisc, tolerant faţă de homosexuali

Papa Francisc a afirmat că nu îi judecă pe homosexuali, dar că se declară împotriva “lobby-ului gay”, inclusiv în sânul Bisericii.

Papa Francisc

”Problema nu este de a avea această tendinţă, ci de a face lobby. Este problema cea mai gravă după mine. Dacă o persoană este gay şi îl caută de Dumnezeu cu bunăvoinţă, cine sunt eu să o judec?”, a spus suveranul pontif, potrivit Agerpres.ro.

Papa a făcut aceste declaraţii în avion, duminică noapte spre luni, la întoarcerea de la Rio de Janeiro, iar, potrivit AFP, acesta a oferit o adevărată conferinţă de presă. Destins, glumeţ dar prudent, suveranul pontif a răspuns tuturor întrebărilor jurnaliştilor, fără să se eschiveze, notează agenţia franceză de presă.

Întrebat în legătură cu afirmaţiile potrivit cărora nu ar fi ştiut de relaţiile homosexuale pe care le-a avut un prelat numit de el la banca Vaticanului, Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR), monseniorul Rica, papa a răspuns: “Am pornit o anchetă scurtă şi nu am găsit nimic în legătură cu el (…) Nu am văzut încă pe nimeni la Vatican pe a cărui carte de identitate să fie scris gay. Se spune că există. Catehismul Bisericii catolice spune că nu trebuie să marginalizăm aceste persoane care trebuie integrate în societate”, a spus suveranul pontif.

Evocând mai pe larg problema sexualităţii în Biserică, papa a făcut distincţia între “delicte”, precum “abuzurile contra minorilor”, şi “păcate”, mai ales “păcatele tinereţii”. “Laicii, preoţii, măicile au comis păcate şi s-au convertit. Atunci când Dumnezeu iartă, uită totul”, a spus el.

În legătură cu căsătoriile între homosexuali şi cu problema avortului, denunţate cu putere de reprezentanţii bisericilor, papa a afirmat: “Ştiţi perfect poziţia Bisericii”.