Actualitate

Bugetarea participativă, proiect în premieră în România, continuă la Cluj

Reprezentanţii municipalităţii s-au întâlnit, săptămâna trecută, pentru a treia oară cu clujenii din Mănăştur ca să dezbată proiectul bugetării participative, un proiect pilot demarat în urmă cu câteva luni, în premieră în România.

Întâlnirea a fost dedicată zonei Mănăștur Sud şi s-a axat de data aceasta pe un set de work-shopuri orientate spre găsirea de soluții la probleme deja identificate de clujeni în cadrul întâlnirilor anterioare.

Un feedback pozitiv


Potrivit celor implicaţi în proiect, feedback-ul a fost unul pozitiv. „De data aceasta întâlnirea s-a bazat pe dialogul între cetățeni iar feedback-ul a fost unul pozitiv. A fost cea de a treia întâlnire din Mănăștur, dacă la celelalte întâlniri cetățenii au avut ocazia de a-și expune problemele în mod individual, de această dată au dezbătut între ei problemele cartierului și au propus alternative de rezolvare. Au fost împărţiţi pe grupuri de lucru, coordonate de moderatori. Au participat aproximativ 100 de persoane și sperăm ca în anii viitori, pe măsură ce proiectul evoluează, să se implice cât mai mulți clujeni“, a declarat pentru Monitorul de Cluj“, Diana Apan, reprezentant din partea Primăriei Cluj-Napoca al acestui proiect.

Propuneri concrete - spaţii verzi, drumuri, alei


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, explică, la rândul său, pe pagina de facebook a proiectului că participanții s-au implicat activ, venind chiar cu propuneri şi priorităţi pornind de la concluziile primei etape de întâlniri. „Am intrat în a doua etapă a procesului pilot pe care l-am demarat la începutul acestui an la Cluj-Napoca, în cartierul Mănăștur. S-au discutat propuneri și proiecte concrete legate de spații verzi, drumuri, alei, cinematograful Dacia sau transport în comun. Pasul următor este desfășurarea unei întâlniri similare pentru zonele de nord și centru ale cartierului. Departamentele de specialitate ale Primăriei vor colecta toate propunerile, le vor analiza, urmând să ne întoarcem în comunitate, la cetățeni, pentru o nouă etapă a procesului în care să ajungem cât mai aproape de o listă de priorități concrete, realiste, care să fie implementate în următorul exercițiu bugetar“, subliniază Emil Boc.  

Anul acesta, doar cartierul Mănăştur


Vă reamintim, bugetarea participativă este un proces transparent prin care cetăţenii se implică direct în formularea deciziilor privind prioritățile de cheltuire a banilor din bugetul local al municipiului și se derulează în mai multe orașe din toată lumea.

Cluj-Napoca este primul municipiu din România în care administrația locală a început implementarea bugetării participative, începând cu un proiect pilot derulat in cartierul Mănăștur, urmând să se extindă şi la celelalte cartiere. Proiectul a fost iniţiat de Primăria Cluj-Napoca, la solicitarea mai multor ONG-uri.


Franţa şi Marea Britanie aplică acest tip de bugetare

În Europa alte exemple de bugetare participativă sunt găsite în Franţa, Spania, Italia sau Germania, dar şi în Marea Britanie. În aceasta din urmă, programul a început în câteva municipalităţi iar ulterior principiile bugetării participative au fost introduse în strategia naţională, din 2012.


 

 

 

abonare newsletter