Actualitate

EXCLUSIV: Arheologul clujean Dorin Alicu a murit

Arheologul Dorin Alicu de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a murit în cursul zilei de ieri.

„Da, este adevărat. Dorin Alicu a decedat în cursul zilei de sâmbătă. Avea 65 de ani”, a confirmat pentru Monitorul de Cluj directorul general al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Carmen Ciongradi. 

„În ziua de 27 iulie 2013 s-a stins din viaţă, în Sarmizegetusa lui dragă, cercetătorul, arheologul şi colegul nostru dr. Dorin Alicu. S-a născut la 12 octombrie 1948 în satul Râu Bărbat, comuna Pui din judeţul Hunedoara. A urmat studii secundare în oraşul Lupeni. În anul 1972 a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj, iar în acelaşi an a fost angajat ca muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. La această instituţie a fost şef de secţie între anii 1983-1989, 1993-2013 şi director pentru arheologie între anii 1993-1997. Şi-a susţinut doctoratul în anul 1997 cu teza Arhitectura romană în Dacia Superior. Amfiteatrele, cu specială privire la amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. De-a lungul anilor a efectuat cercetări pe şantierele arheologice de la Chinteni (jud. Cluj), Micia (jud. Hunedoara), dar mai ales la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei romane. Colegii de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei îi aduc un ultim omagiu celui care a fost Dorin Alicu, omul a cărui viaţă şi carieră au fost dăruite arheologiei şi acestei instituţii. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace”, se arată înr-un comunicat de presă al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.


Dorin Alicu s-a născut în judeţul Hunedoara în 12 octombrie 1948. Acesta a decedat la vârsta de 65 de ani şi era şeful Secţiei Conservare, Restaurare, Investigaţii din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. El a fost un arheolog cu experienţă vastă ce a săpat vreme de patru decenii în siturile de la Sarmizegetusa.

Alicu a fost responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic de la Polus. Ministerul Culturii si Cultelor i-a acordat arheologului premiul pentru Cercetare Arheologică pe anul 2006 pentru descoperirile făcute pe şantierul de la Polus.


În urma lui au rămas numeroase articole şi studii de referinţă publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, precum şi numeroase cărţi, dintre care menţionăm următoarele titluri: Roman Lamps from Ulpia Traiana, BAR International Series, Figured Monuments from Sarmizegetusa,, Colonia Ulpia Traiana Dacica Sarmizegetusa, Opaiţe romane/Die römischen Lampen. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Small finds from Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Town planning and population of Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Ghidul muzeului. Secţia de istorie romană, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Amfiteatrul I. Monografie arheologica, Templele romane din Dacia (I), Les amphitheâtres de la Dacie romaine, Medicina la romani, Micia I, File risipite, file regasite, 1974-2004: de, cu şi despre Dorin Alicu, Die Römischen Lampen von Sarmizegetusa. I. Die Funde der Jahre 1881-1976.

Ultimele Stiri
abonare newsletter