monitorulcj.ro Menu
Actualitate

TRAGEDIE FEROVIARĂ în SPANIA: 77 de morţi, peste o sută de răniți

Cel puţin 77 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite în accidentul de tren produs miercuri seara în Santiago de Compostella, în nord-vestul Spaniei, a anunţat joi dimineaţa Tribunalul regional din Galicia.

Un grav accident feroviar a avut loc miercuri seara în Spania

Potrivit presei spaniole, viteza excesivă este printre cauzele principale ale accidentului de tren din nord-vestul ţării.

"Excesul de viteză în timpul unui viraj, posibila cauză a accidentului", scrie cotidianul El Pais. Citând surse apropiate anchetei, cotidianul afirmă că, la momentul accidentului, trenul circula cu o viteză de 180 de kilometri pe oră pe un tronson unde limita era de 80 de kilometri pe oră, scrie Mediafax.


"Este vorba despre o curbă foarte complicată, foarte strânsă. De aceea, în locul unde a deraiat trenul, este interzis să se circule cu peste 80 de kilometri pe oră", adaugă El Pais.

Accidentul s-a produs pe un tronson de cale ferată de mare viteză, într-un viraj, la aproximativ patru kilometri de gara Santiago de Compostela, oraş de pelerinaj mondial celebru.


"Mare viteză mortală", titra pe prima pagină cotidianul El Mundo, potrivit căruia trenul avea 220 de kilometri pe oră pe un tronson cu limită de 80 de kilometri pe oră. "Excesul de viteză este una dintre ipotezele care predomină pentru explicarea accidentului", scrie cotidianul.

Trenul venea de la Madrid şi se îndrepta spre localitatea El Ferrol, pe coasta Atlanticului, şi circula pe acest sector pe un tronson de cale ferată de mare viteză, dat în folosinţă în decembrie 2011, pe ruta Ourense-Santiago-Coruna.


Acesta transporta 218 pasageri şi patru angajaţi ai Renfe.

Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la faţa locului, în timp ce patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului.


Patru vagoane erau răsturnate pe şine, dintre care unul era complet distrus, prăbuşit peste un altul, iar fum şi flăcări ieşeau din tren.

"Se pare că în curbă trenul a început să se încline, ne-am balansat şi mai multe vagoane au intrat unul în altul", a povestit un martor, citat de postul de radio Cadena Ser.