monitorulcj.ro Menu
Actualitate

STENOGRAME în cazul TABLOURILOR furate din Olanda: "Mă gândesc, dracu, cu acaretele astea, mi-e că ne împotmolim rău"

Dogaru, Darie şi Bitu au încercat să găsească în România potenţiali cumpărători pentru tablourile furate şi i-au cerut unei cunoştinţe din Belgia să caute persoane interesate la Monaco, iar cu trei zile înainte de a fi arestaţi discutau că trebuie să scape de "acarete", ca să nu se "împotmolească".

sursa foto: revistatango.ro

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată, în 15 iulie, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro, potrivit Mediafax.ro.

Anchetatorii DIICOT arată, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu au propus mai multor persoane să cumpere cele şapte tablouri furate din Rotterdam, fiind dispuşi să primească doar 50.000 de euro pentru ele.


Potrivit procurorilor, după ce au adus tablourile în ţară, Radu Dogaru şi Eugen Darie au luat legătura, în octombrie 2012, cu Petre Condrat, asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu.

Într-o discuţie din 18 ianuarie, cu trei zile înainte de arestarea lor, Eugen Darie, zis "Ginel" şi Radu Dogaru spuneau că, dacă nu vor găsi repede un cumpărător, ar trebui să scape de "acarete", pentru a nu se "împotmoli".


"Dogaru R.: Îhî. Bă, a vorbit ăsta (n.n. - inc. Bitu Alexandru) p-acolo, ştii.

Darie E.: Bitu?


Dogaru R.: Da. S-a găsit cu ăia doi (n.n. - martorii Vasile Ivan - Ivănuş şi Cosma Serghei), dar a zis că vine în seara asta să-mi zică că nu-i aşa, cică ăla ... ăla-i securist, dar cred că n-a vrut, cred că s-a sucit că ... ai înţeles?

Darie E: Îhî.


Dogaru R.: Că a zis că vine să-mi zică ştii, da' ... n-a venit. Nu ştiu, mânca-ţi-aş gura ta, ce dracu facem, a zis că a vorbit cu amândoi şi îmi bag p...

Darie E: Dar i-a zis despre ce e vorba?


Dogaru R.: Da, îţi dai seama, el i-a zis lu' ăla, de prima oară (n.n. - mart. Vasile Ivan - Ivănuş) i-a zis, înţelegi. Nu ştiu, hai că-l sun eu acuma să văd, îl aştept.(....)

Darie E: Tu ce-ai mai făcut?

Dogaru R.: Nimica, băi frate. Mă gândesc, dracu, cu acaretele astea (n.n. - tablourile sustrase), mi-e că ne împotmolim rău tare de tot. Nu ştiu, trebuie să ... prindem pe cineva, dar nu ştiu ce, frate, mânca-ţi-aş. A fost bună, dar îţi spun eu, cred că trebuia direct la ăla. Nu cred că s-au sucit aştia, cine ştie, cine ştie ce ciolan iese şi ...

Darie E: Lasă bă că mergem toţi la Joifu acolo (n.n. - o cunoştinţă (persoană) din Belgia).

Dogaru R.: Mergem noi, dar tu nu vezi că ăla nu dă niciun răspuns, nici ăla?

Darie E: Dacă nu, le punem la groapă şi-mi bag p ... În care le-a căcat. Le scoatem şi noi după o sută de ani.

Dogaru R.: Păi ce, finule, eu am nevoie la bătrâneţe de ... material sau ... (n.n. - de bani)

Darie E: Cine ştie.

Dogaru R.: ….

Darie E: Sper să prindem ceva", potrivit transcrierii interceptării, prezentate de procurori în rechizitoriul trimis instanţei.

În dosarul privind furtul celor şapte tablouri, Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu şi Olga Dogaru au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, Petre Condrat în stare de libertate, iar Adrian Procop a fost deferit justiţiei în lipsă, a precizat DIICOT.