Actualitate

Ministerul Justiţiei îi răspunde lui Boc: declaraţiile lui sunt greşite

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că modificarea parţială a destinaţiei sumelor provenite din taxele judiciare de timbru între bugetul statului (30%) şi bugetele unităţilor administrativ teritoriale (70%) a fost introdusă în lege încă din anul 2012, intrând în vigoare în anul 2013, şi nu de la 1 iulie prin aşa cum în mod eronat a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

 “Modificarea destinaţiei sumelor provenite din taxele judiciare de timbru astfel încât un procent de 30% să revină bugetului de stat a fost introdusă în Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, adoptată de Parlamentul României în data de 08.05.2012, şi nu prin OUG nr. 80/2013 aşa cum greşit a susţinut domnul Emil Boc”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Justiţiei.

 În documentul citat se mai arată faptul că adoptarea de către Guvernul României a legii privind taxele judiciare de timbru a fost determinată de evoluţia înregistrată în plan legislativ din ultima perioadă (în special transformările care au avut loc prin adoptarea noului Cod civil şi a noului Cod de procedură civilă), şi vizează actualizarea şi modernizarea sistemului de taxare, precum şi sistematizarea legislaţiei în materia taxelor de timbru.


 “Sumele care revin bugetului de stat  din taxele judiciare de timbre sunt destinate să fie folosite la finanţarea sistemului judiciar în vederea implementării noilor Coduri. Potrivit impactului financiar realizat în cadrul procesului de elaborare a actului normativ amintit,  diferenţa procentuală ce va fi  modificata de bugetele locale prin diminuarea procentului care va rămâne la dispoziţia acestora de la 30% la 45% va fi mai mare,  în venituri absolute, ca efect direct al majorării cuantumului taxelor judiciare de timbru. Prin urmare, adoptarea OUG nr. 80/2013 nu va avea ca efect diminuarea sumelor ce sunt încasate din taxele judiciare de timbru de către bugetele locale”, mai spune Cazanciu.

 Actul normativ referitor la nivelul taxelor judiciare de timbru prevede stabilirea unui sistem mai clar de determinare a cuantumului taxei judiciare de timbru, iar cererea de reexaminare împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru este scutită de la plata taxei judiciare de timbru. De asemenea, s-a prevăzut în mod expres restituirea, în parte, a taxei judiciare de timbru în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă.


  “Guvernul Ponta a dat un tun administraţiilor publice locale naţionalizând nişte sume de bani din taxele de timbru judiciar. Prin ultima ordonanţă de Guvern emisă, Guvernul Ponta dă bugetului municipiului Cluj-Napoca un tun de 1 milion euro pe bugetul pe 2014 şi un tun de 1,3 milioane lei pentru restul anului 2013. Noua Ordonanţă a Guvernului privind taxa de timbru, valabilă de la sfârşitul lunii iunie 2013, prevede ca o parte din banii încasaţi din această taxă vor merge către bugetul naţional şi nu vor mai rămâne toţi la bugetul local cum era până acum. Astfel, bugetul local al municipiului Cluj-Napoca va fi mai sărac anul acesta cu 1,3 milioane lei, iar anul viitor cu 4,5 milioane lei, adică aproximativ 1 milion euro”, declara primarul Emil Boc. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter