Actualitate

Turda celebrează 43 de ani de cercetări arheologice

În castrul Legiunii a V-a Macedonica de la Turda de pe „Dealul Cetăţii” au demarat cercetările arheologice sistematice, coordonate de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi organizate în colaborare cu Muzeul de Istorie Turda.

Anul acesta, în perioada 1-14 iulie, cea de a 43-a campanie de cercetări arheologice desfăşurate fără întrerupere din 1971 şi până în prezent, debutează cu practica studenţilor de la Universitatea clujeană şi de la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş.

Cu sprijinul Fundaţiei Raţiu pentru Democraţie un grup de voluntari belgieni participă câteva zile alături de studenţi la aceste săpături. Conform protocolului în vigoare, toate piesele descoperite vor intra în gestiunea Muzeului de Istorie Turda şi vor îmbogăţi colecţiile epocii romane.


Cercetarile vor continua in luna august cu fondurile extrem de modeste alocate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

La Muzeul de Istorie Turda activitatea de cercetare se desfăşoară pe mai multe planuri. Cercetarea arheologică sistematică care se întreprinde începând cu anul 1971 în castrul legiunii V Macedonica de la Turda, a scos la iveală şi a pus în valoare singurul castru de legiune din Dacia, care nu este afectat de construcţii şi unde se pot face săpături arheologice, având statut de rezervaţie arheologică.


În paralel, Muzeul de Istorie a participat la cercetările arheologice preventive desfăşurate pe tronsonul Autostrăzii Transilvania şi la lucrări de investiţii de mai mică amploare, de pe raza municipiului Turda şi a zonei înconjurătoare, prin cercetare şi supraveghere arheologică.

Patrimoniu arheologic bogat şi variat provenit din cercetările întreprinse a fost valorificat ştiinţific prin monografii, studii şi articole apărute în revistele de specialitate şi prin publicaţii de popularizare.

abonare newsletter