Actualitate

Declaraţie şocantă despre clujeni: “Cărţile sunt obiecte de muzeu la ei în apartament”

“Clujul este un oraş mai provincial decât credem şi cărţile sunt obiecte de muzeu în apartamentele clujenilor”, este declaraţia surprinzătoare a sociologului clujean Vasile Dâncu.

Declaraţia sa vine după ce un studiu a relevat faptul că 29% dintre clujeni nu deţin în gospodărie nicio carte de specialitate, 33 % au răspuns că nu deţin nicio carte de beletristică, iar 41% au spus că nu citesc niciodată cărţi.

Mai mult, 74% dintre cei intervievaţi au spus că nu au fost niciodată la o bibliotecă în ultimele 12 luni, iar 49 % dintre cei care au răspuns la chestionar au declarat că nu au fost niciodată la un restaurant.


Studiul mai relevă faptul că 27% dintre respondenţi folosesc internetul peste trei ore pe zi, 37% fiind cei care au declarat că nu l-au folosit niciodată. 98% deţin un televizor acasă, iar 94% deţin un telefon mobil. 71% dintre cei chestionaţi spun că au un calculator acasă, iar 54% deţin un laptop. 23% dintre clujeni se uită la televizor mai mult de trei ore pe zi, iar 29% au declarat că nu citesc ziare niciodată.

"M-a şocat penetrarea internetului, indicatorul fiind unul dintre cele mai bune la nivel european. Din acest punct de vdere stăm foarte bine. Şi populaţia în vârstă foloseşte mai des internetul. M-a surprins numărul celor care spun că nici măcar o dată nu au ajuns într-o blibliotecă şi m-a surprins nivelul de dotare în comparaţie cu datele privind cititul cărţilor. Cărţile sunt obiecte de muzeu în apartament”, spune Dâncu.


Cercetarea a fost făcută pe data de 30 mai şi au participat 1098 de subiecţi cu vârsta peste 18 ani.

abonare newsletter