Actualitate

Muzica populară, muzica preferată a clujenilor

În top trei genuri muzicale preferate de clujeni se află muzica populară, muzica uşoară românească şi muzica simfonică/operă. Cel puţin asta relevă o cercetare realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES în luna mai 2013.

Datele sunt relevate de prima cercetare cu privire la percepţiile şi atitudinile populaţiei municipiului Cluj-Napoca privind posibilitatea ca oraşul să obţină statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Astfel, potrivit studiului, 21% dintre cei intervievaţi au spus că muzica populară este muzica pe care o ascultă cel mai des, 17% ascultă muzică uşoară românească, iar 13% ascultă muzică simfonică sau operă. 12% dintre clujeni ascultă muzică uşoară străină, 7% rock alternativ, 6% muzică religioasă şi 5% preferă muzica electronică. Muzica hip hop, latino şi manelele sunt ascultate de 1% dintre persoanele care au participat la chestionar.


"Vorbim de Cluj-Napoca, nu de Apahida", a spus ironic directorul IRES, sociologul Vasile Dâncu. El explică şi de ce aceste preferinţe. "Că se ascultă mai mult muzică populară nu e surprinzător. Suntem un oraş în care au venit mai multe valuri de industrializare, sunt foarte mulţi oameni aduşi direct din mediul rural în blocurile din Mănăştur. Într-o cercetară făcută anii trecuţi am găsit un bloc în Mănăştur care era un fel de stradă din munţii Apuseni adusă şi pusă pe verticală în Mănăştur. Avem o dimensiune de rurbanitate, urbanitate proaspătă amestecată cu ruralul. Este un indicator bun, raportat la alte oraşe", a mai comentat Dâncu.

La această cercetare au participat 1098 de subiecți cu vârsta peste 18 ani, cetăţeni români, maghiari, dar şi studenţi care locuiesc în Cluj-Napoca.

abonare newsletter