monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Primele concluzii în cazul prăbușirii avionului în San Francisco. Vezi filmarea aterizării ratate!

Avionul Boeing 777 al companiei sud-coreene Asiana Airlines, care s-a prăbuşit sâmbătă pe aeroportul din San Francisco după o aterizare ratată, s-a apropiat de pistă cu o viteză cu mult inferioară celei normale, au anunţat duminică autorităţile americane.

Preşedinta Agenţiei americane de securitate a transporturilor (NTSB), Deborah Hersman, a mai precizat în cadrul unei conferinţe de presă că pilotul a solicitat autorizaţia de a nu ateriza şi a lua din nou altitudine, cu aproape o secundă înainte de impact. De asemenea aceasta a menţionat că avionul se afla şi la o altitudine inferioară celei normale la aterizare, dar a precizat că "mai este mult până la încheierea anchetei".

Doctorii au tratat o gamă largă de leziuni în urma prăbuşirii de sâmbătă, inclusiv "foarte multe leziuni abdominale, foarte multe fracturi de coloană, unele dintre ele incluzând paralizie şi traumatisme craniene", a declarat Margaret Knudson, chirurg şef în cadrul spitalului general din San Francisco. Doctorii au tratat de asemenea "pacienţi care aveau leziuni grave ce sugerau că au fost târâţi", a mai declarat acesta, citată de postul de televiziune CNN News.


Pilotul avea puţină experienţă pe aeronavele Boeing 777

Lee Kang-Kuk, în vârstă de 46 de ani, are peste 9.000 de ore de zbor, dar nu a navigat decât 43 de ore pe acest model de aeronavă, una dintre cele mai mari din lume.


"Este exact că Lee era în formare pe Boeing 777", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Asiana.

Pilotul era sub supervizarea unui formator experimentat, care era copilot, a adăugat ea.


Asiana a recunoscut că avionul, cumpărat în martie 2006, a fost supus unor reparaţii în iunie din cauza unor scurgeri de ulei la un motor.

Dar preşedintele său general, Yoon Young-Doo, a respins ipoteza unei defecţiuni tehnice, precizând că nu a existat "nicio problemă mecanică" în momentul accidentului.


Primele analize semnalează că avionul zbura la o altitudine prea joasă şi cu o viteză prea mică în momentul apropierii de golful San Francisco.

Piloţii au încercat să accelereze, dar era deja prea târziu, iar coada avionului a lovit violent pista.


Un martor a filmat momentul aterizării ratate a avionului.