Politică

PDL solicită Comisiei de la Veneţia o întâlnire pentru a semnala "gravele derapaje" ale revizuirii Constituţiei

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a adresat, luni, o scrisoare preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, solicitând o întâlnire săptămâna aceasta pentru a semnala "gravele derapaje de la normele democratice impuse în proiectul de revizuire a legii fundamentale", confom Mediafax.ro.

Într-un comunicat PDL se precizează că întâlnirea ar urma să aibă loc săptămâna aceasta, odată cu vizita în România a delegaţiei Comisiei.

Intenţia conducerii PDL este, potrivit comunicatului, de a semnala Comisiei de la Veneţia, în cadrul acestei întâlniri, gravele derapaje de la normele democratice impuse în proiectul de revizuire a legii fundamentale, aşa cum a fost el votat de majoritatea USL din comisia parlamentară condusă de Crin Antonescu.


"PDL are convingerea că, în fapt, Constituţia USL este o reluare a atacului la statul de drept dat de aceeaşi alianţă în vara anului trecut şi pe care toate instituţiile europene l-au sancţionat cu maximă severitate. De data aceasta, situaţia este şi mai gravă, pentru că amputarea unor prerogative instituţiilor garante ale democraţiei riscă să fie stipulate în legea fundamentală a României", precizează preşedintele PDL, Vasile Blaga, în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei de la Veneţia.

În opinia PDL, exprimată de Blaga în scrisoare, proiectul USL de revizuire a Constituţiei este profund nedemocratic "chiar şi dacă ne referim numai la faptul că voinţa exprimată de poporul român în cadrul unui referendum validat în anul 2009 a fost complet ignorată de către parlamentarii puterii: 300 de parlamentari şi Parlament unicameral nu se regăseşte în noua Constituţie propusă românilor de către USL".


"Dar proiectul USL nu se rezumă numai la a trata cu indiferenţă voinţa românilor. El răstoarnă echilibrul puterilor din România făcând din majoritatea parlamentară instanţa supremă peste care nimeni nu trece - nici poporul, nici justiţia. Curtea Constituţională este lipsită, prin chiar legea fundamentală a României, de dreptul de a se pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului. Preşedintele ţării, cel mai reprezentativ ales al poporului român, este transformat de USL într-un om lipsit de putere executivă. Nu în ultimul rând, justiţia primeşte acces restrâns, prin Constituţie, la demnitari ai statului", scrie Blaga.

Ultimele Stiri
abonare newsletter