Actualitate

Medicii din România, „obligaţi” la muncă forţată

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/22/medici.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Media orelor lucrate continuu de medicii care fac gărzi depăşeşte 30 de ore, înregistrându-se şi cazuri în care medicii lucrează fără pauză timp de 36 de ore şi chiar 48 de ore, informează Federaţia Solidaritatea Sanitară, precizând că deficitul de personal medical este mult mai mare decât se crede.</strong></p> <p><strong>

Federaţia Solidaritatea Sanitară a realizat, în perioada 15 mai - 9 iunie, un studiu la care au participat 500 de medici din toată ţara şi din toate specialităţile, 320 dintre ei declarând că fac gărzi, concluzia fiind că medicii din România sunt "obligaţi" la muncă forţată.


Rezultatele studiului au arătat că media numărului de ore pe care este obligat să le lucreze un medic care face gărzi într-o lună este de 227 de ore, cu mult peste timpul normal de muncă (147 ore în medie, în cazul medicilor), existând şi medici obligaţi să lucreze un număr de ore ce depăşeşte echivalentul a două contracte, în cadrul aceluiaşi contract individual de muncă.

Studiul a analizat şi cadrul juridic care a condus la astfel de situaţii. "Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 870/2004, care reglementează gărzile în sectorul sanitar, constituie o încălcare gravă, cu intenţie, a prevederilor naţionale şi europene în domeniu, scopul fiind cel de-a ocoli exact prevederile privind timpul de lucru maxim legal. Având în vedere prevederile acestui ordin şi faptul că medicilor nu le este cerut acordul pentru desfăşurarea orelor/gărzilor suplimentare, combinat cu realităţile constatate, este clar că foarte mulţi medici sunt de fapt în situaţia de muncă forţată, de multe ori refuzul de-a face gărzi riscând să-i coste locul de muncă", se mai arată în studiul citat.


Sindicaliştii arată că modul în care este reglementat în România timpul de lucru al medicilor şi situaţiile concrete din unităţile sanitare afectează această categorie de lucrători prin durata mare a timpului lunar de lucru, prin episoadele de lucru continuu timp de 30 de ore şi peste, din cauza privării de unele din drepturile esenţiale aferente contractelor individuale de muncă.

Federaţia Solidaritatea Sanitară a solicitat deja Ministerului Sănătăţii remedierea de urgenţă a problemelor relevate, acestea contribuind în mod semnificativ la înrăutăţirea situaţiei salariaţilor.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter