Actualitate

UE a încetat procedura de deficit excesiv împotriva României

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/21/ue.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />România şi-a corectat deficitul bugetar excesiv şi va continua să scadă în 2013 şi 2014, după ce a fost redus anul trecut până sub pragul de referinţă de 3% din PIB, potrivit aprecierilor Consiliul Uniunii Europene care a încheiat procedura de deficit excesiv împotriva tării noastre, conform Mediafax.ro.<br /> </strong></p>

Astfel, Consiliul a încetat vineri procedura de deficit excesiv împotriva Italiei, Letoniei, Lituaniei, Ungariei şi României, confirmând că cele cinci state şi-au redus deficitele sub pragul de 3% din PIB, nivelul de referinţă recomandat de UE în privinţa deficitului bugetar, se arată într-un comunicat transmis vineri de Consiliul UE.


Numărul statelor aflate în procedură de deficit excesiv a scăzut astfel la 16 din totalul de 27 de ţări membre UE. Majoritatea procedurilor de deficit excesiv au fost deschise în urma crizei financiare din perioada 2008-2009.

În cazul României, procedura a fost iniţiată în luna iulie a anului 2009, când Consiliul a recomandat măsuri pentru reducerea deficitului, ajuns la 5,4% din PIB în 2008. România a încheiat în martie 2009 un acord de finanţare externă de 20 miliarde euro cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale.

abonare newsletter