Actualitate

Alarmă falsă. Napolact NU SE ÎNCHIDE. Deocamdată

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/20/fabrica napolact.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fabrica Napolact din judeţul Cluj ar putea fi relocată. Compania olandeză Friesland a decis să transfere utilajele la Târgu-Mureş. Aproximativ 300 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă.

Închiderea fabricii Napolact din judeţul Cluj şi mutarea ei la Târgu Mureş va avea loc abia anul viitor, susţine Cartel Alfa Cluj, compania nefăcând niciun demers legal în acest sens. Nici autorităţile locale şi judeţene nu au ştiut despre decizia de închidere a fabricii.


Reprezentanţii Friesland susţin că informaţiile despre închiderea fabricii Napolact din Cluj sunt doar "speculaţii" şi că fabrica nu a fost închisă. “Dacă se va face o disponibilizare colectivă, aceasta trebuie anunţată cu 60 de zile înainte, iar eu nu am primit nicio notificare în acest sens”, susţine Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. La rândul său, preşedintele Cartel Alfa Cluj, Valentin Ilcaş, spune că decizia de a închide fabrica de la Cluj va intra în vigoare abia anul viitor. “Este o măsură care se va pune în aplicare la anul. Nu s-au făcut paşii legali în acest sens. Muncitorii au fost anunţaţi cu un timp destul de lung înainte de a se lua această măsură. Nu e iminentă decizia de relocare. Angajaţii au fost anunţaţi că perspectiva este sumbră, că rezultatele de la Cluj nu justifică să fie ţinută fabrica. Este doar un anunţ de intenţie, că se va lua această măsură undeva anul viitor. Poate când se va închide fabrica nu vor mai fi 300 de angajaţi pentru că între timp aceştia îşi vor căuta alte locuri de muncă”, a precizat Ilcaş.

Autorităţile locale şi judeţene, neputincioase

Primarul comunei Baciu – acolo unde se află fabrica Napolact –  susţine că are informaţii că grupul olandez ar urma să închidă această unitate în luna iulie sau august.



Fabrica Napolact SE ÎNCHIDE. Firma de lactate s-ar putea muta în alt oraş!

Directorul Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui: “Târgu Mureş e tot în inima Ardealului!”



De cealaltă parte, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, speră că închiderea fabricii să fie doar un zvon. Primarul Clujului, Emil Boc, nu are nicio informaţie oficială despre închiderea fabricii Napolact din Baciu, dar consideră că este doar un moft al investitorului şi cere Guvernului să verifice totul pentru a împiedica posibile abuzuri în cazul mutării Napolact.



Primarul Emil Boc nu are nicio informaţie oficială despre închiderea fabricii Napolact


Compania olandeză care deţine Napolact nu a comentat nimic despre acest subiect. Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a precizat că în lipsa unei poziţii oficiale, informaţia este doar o bârfă.


O mişcare care afectează climatul economic

Întregul judeţul Cluj pare zguduit de retrageri masive ale investitorilor care îşi închid halele de producţie. Închiderea Napolact este o altă mişcare care afectează grav climatul economico-social din Cluj, după ce, rând pe rând, alte simboluri ale oraşului au fost închise sau mutate.

Prima pe listă este celebra plecare a companiei finlandeze Nokia în anul 2011. Atunci 2.200 de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă. Fabrica de bere Ursus cu o istorie de 135 de ani a fost demolată de către proprietarii companiei Ursus Breweries. Nici combinatul Mechel Câmpia Turzii nu este departe de aceeaşi soartă. Sindicaliştii se tem că fabrica va fi închisă şi 1.900 de oameni vor fi daţi afară. “Autorităţile locale şi judeţene nu au ce să le facă. Pot avea cel mult o poziţie oficială în care să critice deciziile luate dar să-i oprească nu au cum. Nu pot să se implice în deciziile lor. Noi ne exprimăm indignarea, dar să-i împiedicăm să plece nu avem cum, libera circulaţie. Când vin, ne bucurăm, când pleacă, ne întristăm şi cu aia rămânem. Orice am face ei tot vor pleca, suntem dezarmaţi în faţa lor”, a mai spus liderul Cartel Alfa Cluj. Numărul total de şomeri la 31 mai în judeţul Cluj a fost de 12.053, rata şomajului situându-se la 3,66%.


Citește și:

Friesland despre închiderea fabricii de la Cluj: “Nu închidem, sunt speculaţii"

 

 

abonare newsletter