Actualitate

Pudra de talc creşte riscul de CANCER ovarian

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/19/pudra de talc.jpg" border="0" width="350" height="233" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un studiu recent publicat în jurnalul Cancer Prevention a scos la iveală faptul că femeile care folosesc frecvent pudră de talc au un risc de a dezvolta cancer ovarian cu 24% mai mare decât cele care nu o folosesc, potrivit doctorulzilei.ro. </strong></p>

Potrivit studiului, în România sunt raportate anual 1.686 cazuri noi de cancer ovarian – incidenţa acestei boli în ţara noastră fiind de 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori – cu 981 decese datorate cancerului ovarian. Neoplazia ovariană reprezintă a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.


Oamenii de ştiinţă au afirmat că, aproximativ 40% dintre femei folosesc pudră de talc pentru igiena intimă, însă acest obicei poate fi foarte periculos deoarece particulele de talc pot ajunge în cantitati mici şi la ovare provocând inflamaţii care favorizează dezvoltarea celulelor canceroase.

Talcul este făcut dintr-un mineral denumit silicat de magneziu hidratat, ce face parte şi din compoziţia azbestului care e un amestec de silicat de magneziu şi silicat de calciu.


De asemenea, aceşti au mai afirmat că, pentru femeile care au în familie un istoric al acestei boli şansele de îmbolnavire sunt şi mai mari. Acesta, ajuns în anumite tipuri de ţesut (cum ar fi cele din interiorul plămânilor sau al ovarelor) produce iritaţii locale, care, intreţinute prin expunerea prelungită, cresc mult riscul de cancer.

abonare newsletter