Actualitate

VEZI cine a ieșit VINOVAT de TĂIERILE ILEGALE de lemn din CLUJ în urma auditului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/14/lucia varga2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a prezentat astăzi la Cluj lista cu angajații silvici care sunt considerați vinovați de tăierile ilegale de pădure din județ. Ministrul a anunțat că până în 15 iulie se vor finaliza toate procedurile administrative pentru a-i da afară pe angajații „pătați”. </strong></p>

 


De la cap se împute peștele

Varga a acuzat direct fosta conducere a Direcţiei Silvice a judeţului pentru furturile de lemn spunând că instituția a fost condusă cu iresponsabilitate timp de mai mulţi ani.

„Am trimis aici împreună cu Regia Pădurilor din București un audit, un audit care sa verifice modul în care din punct de vedere administrativ a fost gestionată averea statului, au fost gestionate pădurile de pe raza județului Cluj. Am constatat tăieri ilegale, de cele mai multe ori vinovați de aceste tăieri ilegale au fost pădurari, iar cei care îi conduceau pe acești pădurari și mă refer aici la șefii de districte, la șefii de ocoale, la șefii de direcții, n-au pățit nimic, în cel mai rău caz nu mai sunt directori, ci lucrează ba la investiții, coordonând fondurile, ba la alte diverse alte compartimente din cadrul Direcției Silvice. Să fim serioși pădurarii nu puteau fi parte a acestui furt de lemn fără șefii lor. Rezultatele auditului ne confirmă că nu s-a intervenit la nivelul Direcției Silvice pentru a preveni tăierile ilegale, putem vorbi de o lipsă de responsabilitate din partea vechii conduceri și vă spun serios, realitatea din teren ne arată că tăierile ilegale sunt de 3, de 4, de 5 ani de zile. Prin urmare, vă spun cu toată responsabilitatea că domnul Ioan Morar, fostul director al Direcției Silvice, care acum este responsabil cu investițiile pe Cluj, domnul director adjunct Dorin Ciucă și doamna director economic Alina Buta, care au fost la conducerea Direcției Silvice Cluj în ultimii patru ani nu au intervenit pentru prevenirea tăierilor ilegale și practic, cu bună știință, nu au luat măsurile care se impuneau”, a declarat ministrul.


Nominalizările vinovaților au continuat și la nivel de Ocoale

„De asemenea, vă dau câteva exemple concrete de la Ocoalele Silvice unde șefii de ocoale au fost parte a furtului de lemn. Ocolul Silvic Beliș, șeful de ocol Matiș Viorel și fostul șef Dobrea Traian sunt vinovați de tăierea ilegală a 227 mcubi de lemn cu un prejudiciu de 370.000 lei. Ocolul Silvic Someșul Rece, șeful de ocol Vesa Vasile, 4533 de m cubi de masă lemnoasă au fost tăiați, prejudiciu de 1.040.000 lei, la Ocolul Silvic Huedin, Vasile Vușcan, dar și Ocolul Silvic Turda, Marian Moldovan, dar și Lup Vasile fostul șef de ocol”, a continuat Lucia Varga.

abonare newsletter