Actualitate

Jaful de la Banca Transilvania din Cluj: Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare cu executare

Cei doi tineri acuzaţi de comiterea jafului de la o sucursală din Cluj a Băncii Transilvania, în februarie 2009, au fost condamnaţi, vineri, de Curtea de Apel Cluj la câte zece ani de închisoare cu executare, sentinţa nefiind definitivă.

Senţinta este cu atât mai surprinzătoare cât în luna martie 2012 Tribunalul Cluj a decis, condamnarea la 17 ani de închisoare în cazul unui suspect de comiterea jafului de la Banca Transilvania, Dan Andrei Hosu, în timp ce celălalt suspect, Bogdan Baciu, a fost achitat.

Curtea de Apel Cluj a pronunţat, vineri, sentinţa în dosarul în care Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu au fost judecaţi pentru tâlhărie, după ce ar fi intrat în filiala Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca, de unde au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro, lovind paznicul cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Judecătorii i-au condamnat pe cei doi la câte zece ani de închisoare cu executare, sentinţa nefiind definitivă. Avocatul celor doi, Tiberiu Ban, a declarat că sentinţa va fi atacată cu recurs, aceasta urmând să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Conform minutei, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Bogdan Baciu la zece ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie cu consecinţe deosebit de grave şi interzicerea unor drepturi pe o durată de cinci ani. “În baza art. 88 alin. 1 C.pen., deduce din durata pedepsei durata reţinerii şi arestului preventiv  începând cu date de 19.01.2010 şi până la data de 05.05.2011”, se arată în minută. De asemenea, instanţa a redus pedeapsa aplicată inculaptului Dan Andrei Hosu de la 17 ani de ani închisoare la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie consecinţe deosebit de grave, din care se deduce durata pedepsei durata reţinerii şi arestului preventiv începând cu data de 19.01.2010 şi până la data de 05.05.2011.

“Curtea de Apel obligă în solidar inculpaţii la plata sumei de 246.650 lei despăgubiri civile cu titlu de daune materiale în favoarea părţii civile Groupama Asigurări SA. De asemenea, obligă pe inculpatul Dan Andrei Hosu şi Bogdan Baciu la plata în favoarea statului a sumei de câte 62000 de lei fiecare reprezentând cheltuieli de judiciare în favoarea  statului la instanţa de fond  din care suma de 500 lei, reprezentând onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu. Curtea de Apel a dispus luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Bogdan Baciu până la rămânerea definitivă a hotărârii. Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi ţara Bogdan Baciu este obligat să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la  Poliţia mun. Cluj-Napoca ori de câte ori este chemat sau conform programului de supraveghere întocmit de acesta, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei de judecată, să nu deţină , să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme”, se mai arată în minută.


În 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro. Două persoane înarmate, care purtau cagule, au intrat în bancă, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Banii au fost furaţi din casierie, anchetatorii constatând că nu s-a tras niciun foc de armă.

Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi, în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale IPJ Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale ale Poliţiei. Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi şi ulterior arestaţi preventiv, ei fiind trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru tâlhărie.


În mai 2011, ei au fost eliberaţi. Instanţa a decis atunci înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Dan Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Totodată, cei doi au fost obligaţi să se prezinte în faţa anchetatorilor ori de câte ori erau chemaţi şi să nu ia legătura cu alte persoane implicate în cauză, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.

Procesul s-a judecat la Tribunalul Cluj. La jumătatea lunii martie 2012, unul dintre tineri, Dan Andrei Hosu, a fost condamnat la 17 ani de închisoare cu executare, iar Bogdan Baciu a fost achitat. Sentinţa a fost atacată cu apel de Dan Andrei Hosu şi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, iar decizia Curţii de Apel Cluj de vineri vine în urma acestui apel.

Ultimele Stiri
abonare newsletter