Actualitate

Pâine în patru culori, salam cu cartofi şi lapte sau iaurt cu aromă de pina colada, la un festival alimentar al studenţilor USAMV

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/12/paine in 4 cluori.jpg" border="0" alt="Sursă foto: www.adevarul.ro" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste 70 de studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, au participat joi, la “Festivalul Alimentului", desfăşurat la universitate ca parte a probei practice pentru licenţă. Printre vedetele evenimentului s-au numărat pâinea în patru culori, salamul cu cartofi şi lapte, iaurtul cu pina colada sau eticheta biodegrababilă. </strong></p>

 


Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca au expus, la festival, produse alimentare şi băuturi originale, inventate de ei, cu arome şi gusturi inedite, pe care le-au testat iniţial. Unele produse ajută la cure de slăbire, altele au efect energizant în timpul sesiunilor, unele dintre aceste produse putând fi etalate cu uşurinţă în vitrinele magazinelor.

Carmen Soporan a prezentat la festival pâinea în patru culori, inspirată de o carte cu reţete cu pâine din întreaga lume.


"Pâinea este obţinută la fel ca o pâine standard, doar că se înlocuieşte apa cu suc de legume - spanac, morcov, sfeclă, şi astfel apar culorile verde, portocaliu şi roşu, pe lângă alb. Fluxul tehnologic este la fel ca la orice pâine, doar se înlocuieşte apa cu sucul de legume. Gustul este puţin mai dulce, pentru că legumele influenţează acest gust. Sper să fie un producător de panificaţie interesat de reţeta mea”, a spus studenta.

O altă studentă a USAMV a prezentat "eticheta biodegradabilă" pentru legume şi fructe proaspete pe care scrie: "A nu se îndepărta", care încorporează compuşi naturali bioactivi.


"Eticheta are la bază un mix de polimeri din alge marine şi carapacea crustaceelor. Se înglobează compuşi bioactivi din ceai verde şi busuioc. Eticheta este pentru fructe şi legume proaspete care se consumă cu coajă şi care, sub acţiunea jetului de apă, se dezintegrează, reducând astfel încărcătura microbiană şi cea a reziduurilor. Este lipită pe fructe şi legume cu lipici alimentar, având la bază polimeri naturali. Prin această etichetă încurajez spălarea fructelor şi legumelor", a explicat realizatoarea etichetei, Liana Năsui.

Colega acesteia, Ramona Hulpe, a pregătit un sortiment nou de iaurt cu pina colada, pentru care a realizat şi o etichetă originală.


"Îmbin beneficiile iaurtului cu aroma nouă, de pina colada, şi am utilizat lapte praf de nucă de cocos şi ananas concentrat. Am încercat o etichetare completă, făcută de mine. Sper că va fi un producător interesat de acest nou tip de iaurt", a spus Hulpe.

La rândul său, Cristian Balog a expus "salamul Yanis", după o reţetă despre care susţine că nu se regăseşte nicăieri pe piaţă şi pe care şi-ar dori să îl vadă în vitrinele magazinelor şi pe mesele consumatorilor.


"Este un salam cu cartofi şi lapte, în crustă de piper. Adaosul de cartofi este folosit pentru a înlocui soia, în amestec cu carne de vită şi porc, slănină şi lapte. Laptele ajută la macerarea cărnii şi dă o savoare mai plăcută", a explicat reţeta Cristian Balog.

Prorectorul USAMV responsabil cu cercetarea, Carmen Socaciu, a precizat, la rândul său, că nota finală la licenţă pe care o primesc absolvenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentului va reprezenta o medie între nota pentru lucrarea teoretică şi cea pentru produsul prezentat la "Festivalul Alimentului”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter