Actualitate

Doi studenţi din Cluj au inventat dispozitivul care îţi încarcă permanent telefonul

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/12/poli 2.jpg" border="0" alt="Răzvan Mărcuş (foto stânga) şi Kevin Armenean" style="float: left; margin: 2px 5px; border: 0px none;" />Răzvan Mărcuş (20 de ani) şi Kevin Armenean (20 de ani) sunt doi studenţi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) care au inventat un dispozitiv ce permite încărcarea telefonului mobil în orice situaţie. </strong></p>

 


Studenţi în anul II la Mecatronică şi Robotică, cei doi au uimit profesorii după ce au participat la un concurs în cadrul Universităţii, unde şi-au prezentat invenţia.

„Am participat la noi la Universitate la un concurs alături de masteranzi, doctoranzi, noi eram anul II şi când a venit decanul a rămas uimit că suntem aşa de mici şi lucrăm la un proiect aşa de mare. Noi am luat locul patru pentru că nu aveam ceva fizic, practic e arătat, aveam doar nişte cercetări şi calcule”, povestesc cei doi.


Dispozitivul seamănă cu o husă şi funcţionează ca un generator şi poate fi adaptat la orice model de telefon sau smartphone. „Nu suntem genii, dar nu suntem leneşi, vrem să descoperim ceva mai repede decât ni s-ar putea oferi pe tava de la Facultate”, după cum singuri se descriu.

„Am rămas de foarte multe ori fără baterie. Când merg acasa pe ruta Cluj-Brad călătoria durează cam cinci ore jumătate. Ascult muzică, mă joc şi dintr-o dată rămân fără baterie. Atunci mi-a venit ideea. Au mai fost diverse sisteme de încărcat, de exemplu prin sunetul vocii, un fel de mufă care iese din tricou, ataşezi la telefon şi prin sunet se încarcă telefonul, captează sunetul, dar nu dau randament foarte ridicat. Mai sunt şi bateriile solare, dar ele au dezavantajul clar că dacă nu este lumină nu încarcă. Dacă nu ai soare ce faci?”, povesteşte Răzvan Mărcuş.


Cum a început totul

Ideea dispozitivului a pornit de la Răzvan Mărcuş, iniţial fiind vorba de un sistem pornind de la mecanismul ceasurilor cu autonomie continuă, dar implementat pe telefoane.

„La ceasuri, care au o autonomie continuă, adică nu se opresc niciodată atâta timp cât avem mişcare, au un pendul în el, oscilant. Dacă acţionăm cu un impuls asupra ceasului pendulul începe să se rotească. Pendulul respectiv exercită un lucru mecanic care acţionează un arc şi acela trage ceasul. Tot timpul ceasul va fi tras. Ce m-am gândit eu? Am găsit într-o cercetare că lucrul mecanic pe care trebuie să-l facă acel pendul în ceas e echivalent cu 1,5 volţi cât sunt bateriile pentru a menţine autonomia ceasurilor. Nouă la smartphone-uri, că de la ele am plecat direct pentru că acolo avem nevoie de baterie, dacă utilizezi un smartphone bateria ţine 8-10-12 ore aici avem un consum foarte mare de energie, ne trebuie cinci volţi şi un amper ca să putem încărca bateria. Cum se generează curentul? Punem magneţi şi bobine. O dată ce câmpul magnetic trece prin bobine se generează curentul în bobină. Deci, bobina captează câmpul magnetic şi transformă dintr-un magnet curent. Acelaşi mecanism care este mecanic în ceas să-l facem electric pe telefoane după care ne-am gândit cum să optimizăm puţin procesul”, spune Răzvan.


La rândul său, Kevin Armenean adaugă: „În urma mai multor cercetări am descoperit că nu este bun sistemul acesta, nu aveam cum să montăm bobinele, frecvenţa era prea mică, acel pendul care era în formă de semilună nu se învârtea foarte des, 60 de rotaţii pe minut, mult prea puţin, aveam nevoie de frecvenţă mult mai mare pentru a genera curent şi am descoperit un alt dispozitiv care are o frecvenţă proprie indiferent de cat de des sunt date impulsurile. „Telefonul se consideră în mişcare şi când este plimbat în geantă, poşetă, bagaj, oricând se află într-o mişcare faţă de un punct. Multe alte sisteme necesită îndemânare, să ştii cum să le utilizezi, să ai experienţă sau să fii inginer, dispozitivul nostru fiind ca o carcasă, este la îndemâna oricui, numai se ataşează pe telefonul mobil” spune Răzvan.

Adio încărcătoare

Răzvan şi Kevin povestesc că cercetările şi calculele au durat un semestru întreg. Cu toate că recunosc că mai au de trecut unele obstacole, sunt încrezători că în câteva luni de zile vor putea scoate un prototip pe care îl vor arăta producătorilor de telefoane, să le demonstreze că sistemul funcţionează. Potrivit celor doi, sistemul este de aşa natură conceput încât să nu afecteze bateria telefonului.


„Bateria telefonului nu va fi afectată. Dacă va funcţiona, în principiu, putem arunca încărcătoarele la gunoi. Nu am terminat de făcut toate calculele, mai sunt multe de îmbunătăţit, să vedem dacă avem destul curent, dar teoretic aşa ar trebui să se întâmple, să nu mai folosim încărcătoarele. Dispozitivul nostru nu depinde de absolut nimic, cu cât mişcarea este mai multă, cu cât se vor exercita mai multe impulsuri asupra sistemului si cu atâta se încarcă mai repede. Dacă stă doar pe masă nu se va încărca pentru că are nevoie de impulsuri. Trebuie să ne aflăm în mişcare”, a declarat Kevin.

În acest moment, tinerii lucrează la îmbunătăţirea sistemului. Deocamdată, nu ştiu la cât se ridică costurile de implementare.

“Noi vrem să-l facem cât mai subţire, să-i modificăm frecvenţa, să modificăm materialele, să-i modificăm magneţii. Acest dispozitiv l-am găsit într-o lucrare de doctorat dar vrem să-l adaptăm, să-l îmbunătăţim. Ce avem noi de gând să facem nu am găsit nici în România, nici pe dincolo. Ce facem noi nu s-a făcut până acuma.  Mai avem de trecut de unele obstacole, cum ar fi să generăm destul curent, destulă putere, după aia să reuşim să-l facem cât mai mic. După calcule, deocamdată nu ne dă cinci volţi, mai trebuie să lucrăm sau să găsim o metodă să nu utilizăm cinci volţi, ci o putere mai mică. Nu o să cumpere nimeni un dispozitiv care să se ataşeze la telefon foarte mare. Trebuie să optimizăm puterea şi dimensiunea. Sistemul nostru nu va fi numai pentru iPhone sau Smartphone, poate fi pentru orice tip de telefon, e adaptabil pentru orice. Diferă doar carcasa”, spun cei doi.

Dacă invenţia va reuşi, dispozitivul se va găsi în magazine. “Noi încercăm să scoatem un preţ mediu, să scoatem ceea ce vrem noi, dar la un preţ bun, să nu fie nici scump, pentru că nu va cumpăra nimeni. Dar nevoie de aşa ceva este”, recunosc studenţii.

Susţinuţi de profesori

Cei doi povestesc că dispozitivul ar putea fi şi lucrarea de licenţă.

„Noi facem ce ne place. Am alocat destul timp pentru această invenţie, am lucrat şi în timpul orelor de facultate şi după. Am lucrat şi acasă. Ne gândim ca acest dispozitiv să fie şi lucrarea noastră de licenţă. Am avea o motivaţie în plus să terminăm lucrarea. Pur şi simplu ne place domeniul, de aia am şi dat la Mecatronică. Sunt alţii care au terminat liceul şi au făcut o mână bionică, noi ne-am apucat chiar târziu. La ore încă nu facem foarte mult din ce ne-ar plăcea nouă, adică mai multe aplicatii practice,unele materii le facem abia din anul III sau IV de facultate, am zis că nu avem răbdare si sub îndrumarea profesorilor am început să le învatăm de pe acum”, au mai povestit inventatorii.

Profesorul îndrumător al celor doi studenţi, Ionuţ Muntean, a declarat că ideea acestui dispozitiv a aparţinut studenţilor după un concurs de brevete.

„Ei au venit cu ideea de a face un încărcător de baterie extern al telefonului, un generator care se bazează pe vibraţia unor magneţi permanenţi în interiorul unor bobine electrice. Aceste generatoare au fost folosite ca şi microgeneratoare pentru încărcarea pacemaker-ului (n. red. stimulator cardiac) din medicină. Provocarea este pentru ei să creeze un sistem care să genereze o putere mai mare. Nu este un mecanism care să se poată autoîntreţină, dar poate prelungi autonomia telefonului. Cred că Răzvan şi Kevin se completează destul de bine”, a precizat Muntean.

Le place la Poli

Cei doi studenţi declară că le place la Facultate. „Eu de abia mi-am luat examenul de capacitate, BAC-ul l-am luat cu şase, nu suntem genul de oameni care să învăţăm pe de rost”, spune Răzvan. „Notele nu arată întotdeauna cunoştinţele. În liceu erau foarte multe materii care nu aveau nicio legătură cu ce-mi plăcea mie. De exemplu, eram bun la matematică, fizică, informatică, dar celelalte materii mă trăgeau în jos pentru că nu-mi dădeam interesul să învăţ ce părere are nu ştiu ce critic despre ce a vrut să zică nu ştiu ce autor. Nici la Facultate nu suntem cu zece pe linie dar ne regăsim în ceea ce facem şi e mult mai uşor să învăţăm”, a completat Kevin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter