Actualitate

Ungurii au început construcţia autostrăzii care va lega Mako de Nădlac!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/11/08 muncitori utilaje vizita santier autostrada transilvania rp 25.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />România ar fi legată anul viitor, pe la Timişoara, la reţeaua europeană de autostrăzi. Vecinii maghiari au dat undă verde lucrărilor la ultimul tronson din autostrada M43 care va lega localitatea Mako de graniţa cu România, potrivit </strong>opiniatimisoarei.ro


Conform declaraţiilor oficialilor unguri, lucrările la acest tronson ar trebui finalizate pana în luna septembrie a anului 2014, iar tronsonul de 23 km va costa 46,49 de miliarde de forinţi (146,5 milioane de euro).
Lucrările la cei 23 de km au fost întrerupte în ultimii ani datorită lipsei de fonduri, dar şi pentru ca acesta ar fi fost inutil atâta timp cât partea romană nu a înaintat cu segmentul către graniţă.
Secţiunea de autostradă din România nu va fi gata, probabil, pana în septembrie anul viitor şi nu există nicio decizie privind construirea unui punct de trecere a frontierei atâta timp cât România nu face parte încă din Spaţiul Schengen, a declarat Daniel Loppert, un responsabil din partea companiei naţionale de dezvoltare a infrastructurii, potrivit opiniatimisoarei.ro.
În ceea ce priveşte autostrada dintre Arad şi Nădlac, aceasta este împărţită în două tronsoane: unul de la Centura Arad până la Pecica şi al doilea de la Pecica la Nădlac. Primul tronson este construit de austriecii de la Alpin şi se află într-un stadiu avansat, insa lucrarile la al doilea tronson, cel care leagă Pecica de Nădlac şi graniţa maghiară stagneaza deoarece contractul cu Romstrade, compania lui Nelu Iordache, a fost reziliat în urma depistării unei imense fraude cu fonduri europene, care a dus la arestarea şefului companiei. În 9 aprilie CNADNR a scos din nou contractul la licitaţie.  Deschiderea ofertelor va avea loc astăzi, la ora 11:00.

Contractul încheiat cu Romstrade a avut o valoare de aproape 383 milioane de lei fără TVA, din care CNADNR a efectuat plăţi în avans de 57,44 milioane de lei. Compania a înregistrat cele mai mari întârzieri la efectuarea lucrărilor, astfel că la 1 septembrie 2012 stadiul lucrărilor era de numai 6,13%, în timp ce compania Alpine, constructorul lotului 2 al tronsonului Nădlac-Arad, ajunsese cu lucrările, la aceeaşi dată, la aproape 50%, potrivit capital.ro.

abonare newsletter