Actualitate

Ce spune şeful piloţilor de la Wizz Air despre aterizarea de urgenţă de la Roma

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/10/photo 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Şeful piloţilor companiei Wizz Air, britanicul David Morgan, a susţinut la Bucureşti o conferinţă de presă referitoare la incidentul de sâmbătă dimineaţa, în care o aeronavă Airbus 320, care a decolat din Bucureşti, a aterizat de urgenţă pe o singură roată, pe aeroportul Fiumicino din Roma. </strong></p>

 


Şeful piloţilor de la Wizz Air , David Morgan, a declarat luni că aterizarea de urgenţă efectuată sâmbătă la Roma a fost una extrem de dificilă, dar execuţia ei a fost ca la carte, compania fiind mândră de echipaj, din care cele patru stewardese erau românce.

Morgan a precizat, la întrebările jurnaliştilor, că incidentul de sâmbătă a fost singurul de acest fel din istoria companiei.


Acesta a recapitulat evenimentele de la bordul aeronavei, arătând că înainte de aterizarea programată pe aeroportul Ciampino de la Roma a fost afişat semnalul că jamba stângă a trenului de aterizare nu este coborâtă. Şeful piloţilor Wizz Air a precizat că înainte de acest moment nu a existat nicio indicaţie că ar fi ceva în neregulă, nici înainte, nici după decolare. Astfel, aterizarea a fost amânată şi avionul a planat de-a lungul coastei Italiei până când echipajul s-a pregătit pentru aterizare, având la dispoziţie doar partea dreaptă a trenului de aterizare.

Căpitanul aeronavei a decis să aterizeze pe aeroportul Fiumicino, acesta având o pistă mai lungă decât cea de pe Ciampino, unde trebuia să aterizeze, şi fiind cel mai bine pregătit din zonă pentru astfel de situaţii. Înainte de aterizare a fost transferată o pare din carburantul din motorul stâng al avionului pe partea dreaptă, pentru a preveni un incendiu, iar serviciile de intervenţie din aeroport au fost mobilizate.


Avionul a aterizat pe roata dreaptă, înaintând astfel pe pistă timp de doi kilometri şi s-a oprit pe mijlocul pistei. Pe ultimele sute de ,metri aeronava s-a aplecat pe partea stângă, luând contact cu solul, iar la oprire pompierii au pulberizat spumă preventiv în jurul motorul stâng.

Acesta a mai spus că reprezentanţii companiei sunt foarte mândri de echipajul aflat la bordul aeronavei, atât de cei doi piloţi - căpitanul italian şi copilotul cipriot, cât şi de cele patru însoţitoare de bord, toate românce. "Însoţitoarele de bord s-au comportant minunat, am primit comentarii de la unii pasageri în acest sens", a spus David Morgan.


El a mai spus că o situaţie ca cea de sâmbătă este extrem de rară în cariera unui pilot şi că piloţii companiei sunt instruiţi inclusiv pentru astfel de situaţii.

Morgan nu a putut preciza dacă pilotul aeronavei care a reuşit aterizarea de sâmbătă va primi un premiu, dar a spus că va fi cu siguranţă o petrecere în cinstea întregului echipaj, în interiorul companiei.


Potrivit presei italiene, căpitanul Rabitti Martini a salvat situaţia, executând la perfecţie o manevră periculoasă pentru aterizarea aeronavei în condiţiile date.


 

Citeşte şi:

VIDEO: Un avion Wizz Air a aterizat de URGENŢĂ la Roma. Vezi înregistrarea aterizării aeronavei!


abonare newsletter