Actualitate

Rabla 2013: Cozi în faţa Remat la Cluj. Unii oameni reclamă că le-au fost furate piese din maşini

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/10/programul rabla.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Proprietarii a aproximativ 40 de maşini din Cluj aşteaptă, luni, în faţa unui punct de lucru al Remat să îşi predea autoturismele, parcate în zonă chiar şi de două săptămâni, şi să primească un voucher pentru programul "Rabla", unii dintre ei reclamând că le-au fost furate diverse piese din maşini. </strong></p>

 


Proprietarii a circa 40 de maşini s-au adunat, luni dimineaţă, unii chiar de la ora 5.00, la punctul de lucru al Remat SA Cluj de pe strada Romulus Vuia din Cluj-Napoca, după ce şi-au parcat maşinile în zonă şi cu două săptămâni înainte pentru a le putea preda în schimbul unui voucher în valoare de 6.500 de lei

"Mi-am adus o Dacie 1300 din 1982. Şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul, avem nevoie de o maşină nouă. Numai că sunt cam pe locul 20 la rând, aşa că nu prea am şanse să scap de maşină. Nu înţeleg cum se pot da zece vouchere la un punct de lucru al Remat când sunt zeci de proprietari care aşteaptă să îşi predea maşinile? Cineva de la Bucureşti trebuie să răspundă pentru această situaţie, nu să îşi bată joc de noi", a spus Sandu, unul dintre proprietarii aflaţi cu maşina în faţa Remat, citat de Mediafax.


Alţi proprietari au reclamat faptul că după ce şi-au lăsat maşinile în faţa Remat timp de mai multe zile au descoperit că acestea au rămas fără baterie, fără radiator sau rezervor sau au cauciucurile tăiate.

"Aşa e la români, primul gând să fure. M-am trezit fără baterie şi nu puteam să intru cu maşina în curtea Remat s-o predau. Noroc că m-a ajutat un prieten cu o baterie de rezervă. Acum să vedem dacă apuc şi eu un voucher, că la câte s-au dat, slabe şanse", a spus un alt proprietar de maşină.


La rândul său, directorul comercial al Remat Cluj, Mircea Ştef, a declarat, luni, că numărul voucherelor ar trebui suplimentat pentru că cererile depăşesc cu mult oferta.

"Sperăm ca la o suplimentare să primim măcar 120 de vouchere pentru cele patru puncte Remat din judeţul Cluj, faţă de 40 câte am primit acum", a spus Ştef.


Societatea Remat Cluj a primit doar 40 de vouchere pentru programul "Rabla" pe întreg judeţul Cluj, numărul fiind considerat "revoltător de mic, o bătaie de joc", în condiţiile în care în anii trecuţi primea aproximativ 1.800.

Directorul comercial al SC Remat SA Cluj, Mircea Ştef, declara, sâmbătă, că societatea are patru puncte de lucru în judeţ, unul la Câmpia Turzii, unul la Gherla şi două în Cluj-Napoca, astfel că fiecăruia îi revin zece vouchere. Acesta reclama că Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat vouchere pentru programul “Rabla" şi unor SRL-uri din judeţ, despre care a spus că nu ştie cum ar fi putut respecta cerinţele.


Potrivit site-ului Administraţiei Fondului pentru Mediu, pe lista colectorilor acceptaţi în judeţul Cluj pentru programul "Rabla”, pe lângă Remat SA se numără diverse firme din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Turda sau Aghireş, printre care şi una de tâmplărie.

Înscrierea cetăţenilor, firmelor şi instituţiilor în Programul "Rabla" începe luni, un sfert din cele 17.000 de tichete destinate persoanelor fizice fiind distribuite colectorilor validaţi într-o primă etapă, astfel că la mai multe puncte de colectare se regăsesc în prezent şi sub 10 tichete.

Pentru Programul "Rabla" 2013 au fost alocate 20.000 de vouchere de 6.500 de lei, valoarea acestora crescând de la 3.800 de lei, cât a fost în anii precedenţi. Pe de altă parte, numărul tichetelor a scăzut la 20.000 (dintre care 17.000 sunt pentru persoanele fizice şi 3.000 pentru firme şi instituţii publice), faţă de 45.000 în 2012, 120.000 în 2011 şi 190.000 în 2010.

Persoanele fizice care doresc să beneficieze de valoarea voucher-ului obţinut la casarea autovehiculului mai vechi de 10 ani se pot înscrie de luni la unul din colectorii validaţi în program, a căror listă se regăseşte pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în timp ce firmele şi instituţiile publice interesate se înscriu, tot de luni, direct la AFM, instituţia care gestionează Programul "Rabla".

abonare newsletter