Actualitate

Elevii clujeni preferă să dea BAC-ul în toamnă

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/06/03-elevi clasa gheorghe 342342.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Numărul elevilor clujeni care s-au înscris la sesiunea din vară a examenul de Bacalaureat din acest an a scăzut cu 3%, potrivit datelor Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj faţă de anul trecut. <br /></strong></p>

Astfel, în judeţul Cluj la sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat s-au înscris 5000 de elevi, dintre care 4132 din promoţia curentă şi 868 din promoţiile anterioare.


“Faţă de 2012 sunt mai puţini elevi înscrişi. La Cluj, faţă de alte judeţe, nu sunt semnificative diferenţele. Sunt puţin peste 1000 de elevi care nu s-au înscris, aici intră cei corigenţi sau cei care au considerat că bacalaureatul din toamnă va fi mai uşor. Vreau să-i dezamăgesc, dar sistemul de corectare va fi acelaşi, vor fi camere video, nu vor avea voie cu telefoane mobile, hârtii, fiţuici, subiectele vor fi aceleaşi”, a precizat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

Întrebat despre gradul de promovabilitate din acest an la sesiunea de bacalaureat, şeful ISJ Cluj a evitat să dea un procent, precizând doar că „este posibil să crească promovabilitatea”. “Cred că elevii ar trebui să-şi propună să crească nivelul de promovabilitate. Vreau să cred că după inspecţii inopinate, două simulări de bacalaureat în noiembrie şi aprilie, ore suplimentare la şcolile unde au fost semne că lucrurile nu merg bine, gradul de promovabilitate în judeţul Cluj va creşte. Nu se vor face niciun fel de schimbări în organizare. Despre rezultate vom discuta după probele scrise. E posibil să crească promovabilitatea având în vedere şi subiectele diferenţiate”, a mai adăugat Cuibus.


În judeţul Cluj există 64 de centre pentru examinare. Pentru prima dată, în judeţul Cluj s-a înfiinţat şi un TelVerde unde vor fi sesizate toate problemele care intervin în centrele de examinare.

Calendarul examenelor

Prima sesiune a Bacalaureatului a început astăzi cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se desfăşoară până pe 12 iunie. Cea de a doua probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, se va susţine între 12 şi 14 iunie, iar evaluarea competenţelor digitale între 17 şi 21 iunie. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va desfăşura între 25 şi 28 iunie. Probele scrise vor începe în data de 1 iulie cu limba şi literatura română, care va fi urmată în 2 iulie de proba la limba maternă şi în 3 iulie de proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.


Schimbări la examen

Prima schimbare anunţată se referă chiar la prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română. Subiectele la proba amintită vor fi concepute ţinând cont de filiera terminată de elevi. Spre exemplu, absolvenţii de uman sau pedagogic vor avea de rezolvat subiecte mai solicitante decât cei de la real sau tehnologic. Motivaţia constă în faptul că, în funcţie de profil, numărul orelor de română este diferit. Tot la limba şi literatura română, subiectul al doilea a fost exclus. Acesta viza argumentarea unui text însă reprezentanţii ministerului spun că mulţi elevi nu înţelegeau cerinţa.

abonare newsletter