Actualitate

FOTO Monumentul Trianonului, vandalizat zilele trecute, curăţat de zeci de unguri din Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/06/monument m 4.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproximativ 30 de persoane s-au strâns joi după amiaza  în cimitirul Crişan din Cluj-Napoca pentru a asista la operaţiunile de curăţare a monumentului Soldaţilor Maghiari, care a fost vandalizat recent. </strong></p>

 


Mai mulţi specialişti în restaurarea şi conservarea monumentelor au participat la acţiunea de curăţenie, alături de viceprimarul Anna Horvath, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, şi consilierii locali Csoma Botond şi Gered Imre. Pentru curăţarea monumentului s-a folosit o pompă cu apă de mare presiune şi o soluţie specială. Acţiunea a fost condusă de către o echipă specială trimisă de către RADP, care utilizează pentru îndepărtarea vopselei roşii, un amestec de nisip şi apă. Potrivit autorităţilor, pentru îndepărtarea vopselei va fi nevoie de mai multe ore deoarece este vorba de un proces anevoios.

„Actul este unul revoltător. Monumentul este unul al ostaşilor căzuţi în Primul Război Mondial, şi nu este al Tratatului de la Trianon. Noi vrem să credem că am depăşit etapa plăcuţelor şi al profanării de morminte. Clujul este un oraş european. Aceste cazuri sunt izolate şi trebuie să luăm atitudine”, a precizat, viceprimarul Clujului, Anna Horvath.


Consilierii locali UDMR au depus plângere penală la Poliţie împotriva autorilor necunoscuţi care au vandalizat Monumentul Militarilor Maghiari din Cimitirul Crişan.

Monumentul Trianonului, din cimitirul clujean Crişan, a fost vandalizat zilele trecute. Persoane necunoscute au aruncat cu vopsea roşie, iar din primele informaţii se pare că incidentul a avut loc la scurt timp după ce câţiva tineri au comemorat 93 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, dar şi pe soldaţii maghiari căzuţi în primul război mondial, depunând, la baza monumentului, o coroană de flori cu steagul maghiar, pe care au scris "Tânjim ca coroana Sfântului rege Ştefan să strălucească în continuare". Potrivt Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, până la această dată nu au fost identificate persoanele responsabile de vandalizarea monumentului. Acestea riscă o amenda între 100 şi 500 de lei.



Citeşte şi:

De ce este ziua de 4 iunie „zi de doliu pentru maghiari”?


UDMR a depus plângere penală în cazul vandalizării monumentului din cimitirul Crişan

NEWS ALERT: FOTO - În ziua în care maghiarii comemorează Tratatul de la Trianon, Monumentul Militarilor Maghiari a fost VANDALIZAT


Europarlamentarul Laszlo Tokes, împotriva Tratatului de la Trianon

Ultimele Stiri
abonare newsletter