Actualitate

Cardinalul Angelo Scola: “Un oraş precum Cluj-Napoca poate juca un rol decisiv în regenerarea Europei”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/05/le-cardinal-angelo-scola.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Arhiepiscopul de Milano, Cardinalul Angelo Scola, a sosit, marţi seara, la Cluj-Napoca, pentru o vizită de două zile, la invitaţia Universităţii 'Babeş-Bolyai' (UBB), care îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa.



Înaltul prelat a fost întâmpinat pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca de rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, episcopul greco catolic de Oradea, Virgil Bercea, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, membrii ai corpului academic şi reprezentanţi ai cultelor din Cluj-Napoca.

Arhiepiscopul Angelo Scola a evidenţiat că UBB este singura instituţie de învăţământ superior din Europa cu patru Facultăţi de Teologie - Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Reformată.

'Cred că România are o mare carte de jucat în ceea ce priveşte Europa. Prin poziţia sa geografică şi istorică, România face evidentă natura acestei cărţi. România este un punct de mediere între lumea latină şi lumea slavă. În opinia mea, un oraş precum Cluj-Napoca, cu o istorie care se vede în mod evident prin artă, poate juca, prin universitatea sa şi prin biserici, un rol decisiv în regenerarea Europei. Europa este obosită, este îmbătrânită şi are nevoie de o reînviere. Şi cred că ţara dumneavoastră poate aduce o contribuţie substanţială în acest sens', a afirmat arhiepiscopului de Milano.

Pe de altă parte, înaltul prelat şi-a exprimat încrederea că dialogul dintre Biserica Ortodoxă şi cea Greco-Catolică va putea continua, constructiv, chiar dacă 'istoria are nevoie de timp pentru a fi asumată'.

'Faptul că România este parte a Uniunii Europene trebuie să fie un stimul pentru bisericile locale, pentru instituţiile publice şi pentru întreg poporul român, ca împreună să aducă o contribuţie specifică la unitatea europeană, care trebuie să fie în totalitate regândită', a afirmat cardinalul Angelo Scola.


Arhiepiscopului Angelo Scola va oficia, miercuri, Sfânta Liturghie la Biserica 'Sfântul Mihail', în limba latină, începând cu ora 9,00.


Titlul de Doctor Honoris Causa îi va fi conferit înaltului prelat la propunerea Facultăţilor de Teologie Greco-Catolică şi de Teologie Romano-Catolică ale Universităţii Babeş-Bolyai pentru 'opera originală, de o valoare teologică unică'.



Citește și:

Fost favorit la scaunul papal, Doctor Honoris Causa la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj

abonare newsletter