Actualitate

NATO începe exerciţii militare de amploare în ţările baltice

<p><strong>Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice încep luni exerciţii militare comune de amploare axate pe cooperarea în domeniul securităţii, pe teritoriul fostelor republici sovietice din regiunea baltică, a anunţat armata estoniană, preluată de agenţia RIA Novosti.

La exerciţiile 'Saber Strike 2013', conduse de Statele Unite ale Americii, participă circa 2.000 de soldaţi din Estonia, Letonia, Lituania, SUA, Norvegia, Polonia şi Marea Britanie, dar şi trupe din Finlanda, care nu este ţară membră NATO.

Operaţiunile din acest an vor fi efectuate în toate cele trei state baltice: la Centrul de antrenament de luptă 'General Adolfas Ramanauskas' din Nemencine şi în zona de antrenament Pabrade /în Lituania/; în zona de antrenament Adazi din Letonia; şi la baza aeriană Amari şi în oraşele Tapa şi Tartu din Estonia.

Programul exerciţiilor, care vor continua până la 14 iunie, cuprinde un exerciţiu la nivel de comandament de brigadă şi un exerciţiu cu asistenţă computerizată, precum şi antrenamente pe teren şi simulări de situaţii de luptă. 'Letonia va găzdui partea practică a exerciţiilor', a afirmat locotenent-colonelul Tiit Paljak, oficialul estonian însărcinat cu buna desfăşurare a exerciţiilor.

Conform responsabililor militari americani, exerciţiul Saber Strike 'este menit să îmbunătăţească interoperabilitatea mixtă şi combinată între armata americană şi ţări partenere, dar şi să pregătească participanţii să acţioneze eficient într-un mediu multinaţional şi integrat'.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter