Actualitate

Premierul turc acuză opoziţia de provocarea demonstraţiilor antiguvernametale din ultimele zile

<p><strong>Poliţia turcă a făcut uz de gaze lacrimogene, duminică după-amiază, pentru a dispersa un grup de aproximativ o mie de manifestanţi la Ankara, în cursul cele de-a treia zile de demonstraţii antiguvernamentale din această ţară, informează AFP, care citează canalul de televiziune turc NTV. Forţele de ordine au intervenit după ce demonstranţii s-au îndreptat către clădirea în care se găseşte biroul primului ministru turc, Recep Tayyip Erdogan.


Ciocnirile între poliţie şi protestatari au fost însă minore prin comparaţie cu cele înregistrate în Istanbul şi Ankara în precedentele două zile, pecizează Reuters.

Primul ministru acuzat, duminică, principalul partid de opoziţie că ar fi incitat la aceste revolte antiguvernamentale şi i-a numit pe demonstranţi 'jefuitori'. El a susţinut că Partidul Republican al Poporului - creat în 1924 de fondatorul Turciei moderne, ca stat secular, Mustafa Kemal Ataturk - ar fi la baza disputei, considerate de el ca fiind ideologică.

Într-o intervenţie televizată, Erdogan a asigurat că va acţiona în continuare în favoarea proiectului de modificare a Pieţei Taksim din Istanbul, proiect care a provocat demonstraţii de stradă ce au evoluat ulterior într-o manifestaţie amplă contra Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, de guvernământ, informează Reuters.

Mişcarea de protest a început vineri dimineaţa, după intervenţia în forţă a poliţiei pentru a îndepărta câteva sute de activişti care ocupau de trei zile Parcul Gezi, din Piaţa Taksim, pentru a împiedica tăierea a 600 de copaci ca parte a unui proiect de dezvoltare urbană foarte contestat, care include construirea în zonă a unei moschei.

abonare newsletter