Actualitate

Ungaria: Conferinţa ungurilor a fost anulată în urma unei alerte cu bombă

<p><strong>Autorităţile ungare au anulat - în urma unei alerte cu bombă - o conferinţă de trei zile a tineretului ungur organizată între 30 mai şi 1 iunie la Budapesta, a anunţat duminică Federaţia mondială a maghiarilor (MVSZ), gazdă a conferinţei, într-un comunicat, potrivit AFP. </strong></p>

 


"După o falsă alertă cu bombă şi acţiunea autorităţilor ungare, conferinţa uigură a fost anulată, inclusiv conferinţa de presă internaţională a lui Ümit Hamit, vicepreşedinte al Congresului mondial uigur', a menţionat MVSZ pe site-ul său. 'Potrivit informaţiilor noastre, vicepreşedintele Ümit Hamit, cetăţean german, a fost expulzat cu efect imediat", a adăugat MVSZ. 

La rândul său, poliţia din Budapesta a semnalat pentru AFP că "Ümit Hamit avea interdicţie de a călători în Ungaria. După ce autorităţile au descoperit că era pe teritoriul ungar, el a fost expulzat din ţară'. 'Ümit Hamit nu a depus plângere împotriva expulzării sale", a adăugat poliţia. 

"După mai bine de trei ore de căutări, nu s-a găsit nicio bombă", a declarat, pentru AFP, Jozsef Orban, director al Casei Maghiarilor. Deoarece congresul nu s-a mai putut desfăşura, tinerii au părăsit Budapesta, a adăugat el. 

MVSZ - ca majoritatea presei de extremă dreaptă, singura care a relatat despre evenimente - estimează că poporul uigur este rudă cu cel ungar, cu numeroase similitudini folclorice care dovedesc 'un trecut comun de mai multe milenii'.

Cele aproximativ 9 milioane de uiguri locuiesc în nord-vestul Chinei. La sfârşitul lunii martie, China a condamnat la pedepse mergând până la închisoarea pe viaţă 20 de bărbaţi declaraţi vinovaţi de terorism şi de "incitare la secesiune" în regiunea autonomă Xinjiang, scena unor tensiuni între uigurii turcofoni şi chinezi, adaugă sursa citată.A

Ultimele Stiri
abonare newsletter