Actualitate

Boc şi Uioreanu, atacaţi de Tudor Giurgiu la deschiderea TIFF

<p><strong><img src="documente/stories/aboc.jpg" border="0" style="float: left; margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px;" />Preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, i-a criticat pe şefii autorităţilor locale şi judeţene în discursul său de la deschiderea festivalului de vineri seară. Lui Emil Boc i-a reproşat faptul că a plătit 37.000 de euro pentru concertul Loreen, iar pe Horea Uioreanu l-a criticat pentru că nu se implică în rezolvarea situaţiei de la revista Tribuna. </strong></p>



”Cred că autorităţile din Cluj ar trebui să ne trateze cu un pic mai multă delicateţe. Nu cred că e normal ca o cântăreaţă să primească onorariu 40% din bugetul alocat pentru TIFF. Trebuie să ne uităm şi la eforturile pe care le fac Iaşiul şi Timişoara pentru a găzdui festivaluri. Trebuie să avem grijă la cei care vin din urmă şi să creştem lucrurile organic. Am vrea un pic mai multă diplomaţie şi delicateţe din partea autorităţilor locale”, a afirmat Tudor Giurgiu, vineri seara, la gala de deschidere a TIFF-ului din Piaţa Unirii.

Primarul Emil Boc i-a replicat pe scenă, spunând că Primăria Cluj-Napoca a alocat în 2013 suma de 450.000 de lei, mai mare faţă de anul 2012. Mai mult, Primăria Cluj-Napoca a emis un comunicat de presă în care a precizat faptul că „toate costurile legate de prezența la Cluj-Napoca a laureatului Concursului Muzical Eurovision - ediția 2012 au fost suportate din sponsorizări, nefiind alocați bani de la bugetul local”.

„În anul 2013, la fel ca și în anul 2012, Primăria municipiului Cluj-Napoca a susținut organizarea Festivalului Internaţional de Film ”Transilvania prin alocarea sumei de 450.000 de lei de la bugetul local. Mai mult decât atât, anul acesta Primăria Cluj-Napoca susține pentru prima dată organizarea de către echipa TIFF a Festivalului Culorilor, alocând în acest sens suma de 70.000 de lei. Acest festival urmează a se desfășura la începutul lunii august. În legătură cu organizarea concertului Loreen din cadrul Zilelor Municipiului Cluj-Napoca, ediția a III-a, facem precizarea că toate costurile legate de prezența la Cluj-Napoca a laureatului Concursului Muzical Eurovision - ediția 2012 au fost suportate din sponsorizări, nefiind alocați bani de la bugetul local”, se arată în comunicatul Primăriei.

Tot în acelaşi discurs, Giurgiu a continuat să-l critice şi pe Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj pentru situaţia de la revista Tribuna, unde ziariştii sunt obligați să ceară bilete de învoire pentru a ieşi din redacție. La un moment dat, pe ecranul din Piaţa Unirii a apărut "TIFF îi susţine pe jurnaliştii revistei Tribuna", iar directorul festivalului l-a îndemnat pe preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu să se implice în rezolvarea situaţiei de la revista Tribuna, pentru că "ne facem de râs". "Ne dorim să fim capitală culturală europeană, dar asistăm neputincioşi la distrugerea unui simbol cultural din Cluj", a precizat Giurgiu.

Uioreanu a acuzat tot timpul faptul că la revista Tribuna este o stare de indisciplină. “Cred că este o stare de indisciplină cu această instituţie. Vom avea o discuţie şi cu protestatarii şi cu noul manager, vom căuta soluţii, lucrurile s-au reabilitat financiar, dar în orice caz să protestezi în timpul orelor de lucru mi se pare inacceptabil“, a precizat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter