Actualitate

ADIO bone bătăuşe!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/30/babysitter.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Părinţii nu doresc să îşi lase copiii în grija unor bone fără să fie recomandate de prieteni sau de o firmă de specialitate care asigură şi pregătirea acestora. O asociaţie a iniţiat un proiect de lege care prevede că pot profesa ca bone sau babysitter doar persoanele care au calificare, atestat de la medic şi au făcut un examen psihologic în ultimul an. Părinţii vor putea alege bona potrivită dintr-o bază de date naţională.

„Sunt o persoană serioasă, responsabilă şi de încredere. Îmi ofer serviciile de babysitting pentru acei părinţi care au mai mult de lucru sau îşi doresc să meargă la teatru sau la cinema şi nu au cu cine să-şi lase copilul. Iubesc copiii şi sunt dispusă îngrijirii lor, indiferent de vârstă” – astfel sună unul din nenumăratele anunţuri de pe internet postate de femeile care îşi oferă serviciile pentru îngrijirea şi supravegherea copiilor. Nimeni nu poate garanta însă dacă toate cuvintele frumoase din anunţuri sunt adevărate, iar părinţii sunt destul de sceptici în a angaja o bonă doar pe baza unui anunţ la mica publicitate, mai ales după ce au fost mediatizate tot mai multe cazuri în care bonele au înjurat şi agresat copiii în loc să aibă grijă de ei şi să fie iubitoare aşa cum scriu în anunţuri. „Eu am mare noroc că îmi pot lăsa copilul cu mama mea, aflată acum la pensie. Nu cred ca aş avea curaj să îl dau pe mâna unei bone. Am tot văzut şi la televizor şi pe internet aşa zise bone care băteau copiii şi îi dădeau cu capul de masă. Poate l-aş da în grija unei babysitter care are un curs sau e trimisă de o firmă specializată în aşa ceva sau dacă mi-ar fi recomandată de prieteni, dar parcă şi aşa nu aş avea încredere 100%”, este de părere Carmen Mocanu, mama unui băiat de cinci ani.


Nu oricine va mai putea fi babysitter şi bonă

În viitorul apropiat lucrurile s-ar putea schimba în acest domeniu şi nu orice persoană va mai putea să îşi ofere serviciile de bonă sau babysitter. Asociaţia Romanian Angel Appeal a realizat un proiect de lege care va fi depus la Camera Deputaţilor săptămâna viitoare de către deputatul PSD, Tamara Ciofu. Acest proiect prevede clar că o persoană care vrea să practice acest gen de servicii trebuie să urmeze un curs de specialitate, trebuie să aibă cel puţin 18 ani, să fie absolventă a învăţământului obligatoriu de 10 clase şi să aibă o stare de sănătate bună, atestată de medicul de familie. În plus, trebuie să prezinte garanţii că a făcut o evaluare psihologică o dată pe an.

Iniţiatorii proiectului spun că un babysitter va putea îngriji copilul la domiciliul lui, iar bona va putea oferi servicii şi la propriul domiciliu pentru cel mult patru copii.


Prin acest proiect de lege se va reglementa meseria de bonă şi cea de babysitter. Tamara Ciofu afirmă că în acest mod părinţii vor avea o siguranţă mai mare atunci când angajează pe cineva pentru îngrijirea copiilor. „Există în România, în acest moment, un deficit de 150.000 de locuri în grădiniţe şi creşe. Acest lucru confirmă o realitate pe care o știu mulţi părinţi care an de an nu reușesc să obţină locuri la grădiniţă pentru copiii lor şi sunt obligaţi să rişte angajarea unei bone fără a avea niciun fel de siguranţă în ceea ce priveşte calitatea îngrijirii copiilor lor”, declară deputatul PSD.

Va fi creat un Registru Naţional al Bonelor

Asociaţia Romanian Angel Appeal a şcolarizat până acum 1.300 de bone şi babysitter, iar absolventele au creat Asociaţia Naţională a Bonelor şi Babysitters Profesioniste din România (ANBBPR). Aceasta va elabora codul de etică şi conduită pentru persoanele care practică meseria de bonă/babysitter şi va crea un registru naţional al bonelor calificate. „Registrul naţional al bonelor calificate va fi găzduit pe pagina de internet a asociaţiei şi va oferi gratuit, tuturor celor interesaţi, acces la baza de date cu bonele calificate din România”, precizează Iuliana Copil, preşedintele ANBBPR.


Părinţii care vor să angajeze o bonă trebuie să plătească lunar aproximativ 1.000 lei.

abonare newsletter