Actualitate

FOTO: Au reapărut “colecţionarii” de maşini de cusut Singer la Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/24/singer 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Escrocheriile cu maşini de cusut fabricate în Germania anilor interbelici, care au cunoscut un avânt puternic în anii 2004 - 2005, revin în forţă. Metoda de „recrutare” a proprietarilor de maşini de cusut aplicată de „colecţionari” este cea a anunţurilor lipite pe stâlpi din municipiul Cluj-Napoca. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj spun că, deocamdată, nu au primit sesizări despre persoane înşelate prin această metodă.

Stâlpii din zona Haşdeu şi din zona Gării sunt pline de astfel de anunţuri.  „Colecţionar german cumpăr maşini de cusut mărci germane vechi (Singer sau Zzinger). Ofer 40.000-45.000 EURO, plata pe loc”. Anunţul colecţionarului este însoţit şi de un număr de telefon mobil, la care cei interesaţi pot suna pentru detalii şi eventual pentru a pune la punct detaliile tranzacţiei.


Reprezentanţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Cluj spun că vor demara campanii de informare a populaţiei pentru a nu cădea în capcana presupuşilor “colecţionari”. “Nu avem nevoie de plângeri pentru a demara campanii de prevenire şi de informare a populaţiei cu privire la posibile înşelăciuni. Deocamdată, nu am primit niciun fel de sesizare pe această temă”, a precizat Gina Pop, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Cluj.

La rândul său, reprezentanţii IPJ Cluj spun că au informaţii despre apariţia acestor afişe doar în municipiul Dej, nu şi în Cluj-Napoca. “Noi nu putem dispune îndepărtarea afişelor de pe stâlpi. Este treaba Primăriei. De câteva zile, oraşul Dej a fost împânzit de astfel de afişe. La nivelul IPJ Cluj nu există înregistrate plângeri pe acest tip de înşelăciune”, au precizat reprezentanţii IPJ Cluj.


Primăria Cluj-Napoca spune că însărcinaţi cu supravegherea afişajului din campusul Haşdeu sunt cei de la Poliţia universitară. “Poliţia locală verifică afişajul de pe domeniul public şi dacă se găsesc ilegalităţi se dispune eliminarea şi amendarea celui care le-a afişat. Vom trimite un echipaj care să verifice cine este autorul acestor afişe şi cel mai probabil le vom da jos de pe stâlpi”, spun cei din cadrul Primăriei.

abonare newsletter