Actualitate

3.100 elevi din Cluj nu au mai văzut nici un leu pentru navetă de o jumătate de an

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/24/desc 05-24.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Educaţiei a „uitat” să le mai dea elevilor banii pentru navetă şi din acest motiv există riscul să crească abandonul şcolar. Elevii solicită de urgenţă alocarea banilor. </strong></p>

Învăţământul se confruntă cu o situaţie de criză majoră: elevii care locuiesc la ţară şi sunt nevoiţi să facă naveta la oraş ca să poată învăţa nu au mai primit banii pentru navetă de aproximativ o jumătate de an.


Anul acesta, nici un elev nu a văzut nici măcar un leu pentru transport. În judeţul Cluj, în momentul de faţă, 3.100 de elevi se află în această situaţie neplăcută.

Şefii autorităţilor spun că de vină ar fi transportatorii care majorează preţul după cum doresc ei deoarece legea le permite acest lucru şi astfel banii care sunt alocaţi la începutul anului pentru naveta elevilor nu mai acoperă decât o parte din costuri.


„Când se face bugetul se estimează o anumită sumă, dar estimările nu mai corespund pentru că firmele de transport majorează preţurile. De exemplu, într-un loc se plăteşte o anumită sumă pentru 10 kilometri, iar în alt loc preţul este şi de trei-patru ori mai mare”, explică Valentin Cuibus, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

Potrivit şefului ISJ Cluj, legea le permite acum firmelor de transport să majoreze preţul după bunul plac, iar o negociere cu aceştia nu este posibilă.


Se lucrează la schimbarea legii

Valentin Cuibus precizează că probleme cu banii pentru naveta elevilor au fost şi în anii trecuţi. „Situaţia aceasta este moştenită, tot timpul am fost în urmă cu banii pentru navetă. În iunie când am preluat Inspectoratul Şcolar erau înregistrate întârzieri tot de jumătate de an”, susţine inspectorul şcolar general.

Pe de altă parte, sunt şi voci care spun că în anii precedenţi nu au mai fost situaţii de acest fel. „În anii trecuţi nu au fost astfel de probleme cu perioade atât de lungi de întârziere. La început de an se spunea că nu este făcut bugetul, dar acum nu înţeleg ce motive mai sunt”, este de părere Lucia Cojocaru, preşedintele Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean.


Foştii guvernanţi se laudă că nu au „umblat” la banii elevilor

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei din timpul guvernării PDL îi solicită premierului Victor Ponta să dea urgent bani pentru naveta elevilor şi îi reproşează că actualul Guvern este „diabolic faţă de copii”.

„Când am luat măsurile de austeritate în 2010, decizia premierului Boc şi a mea a fost să nu ne atingem de un leu din banii care ajung direct la elevi (naveta elevilor, bani de liceu, euro 200, manuale, rechizite şi altele). Rezultatul a fost scăderea de la 15.000 de copii/an care părăseau şcoala între clasa I şi a IV-a la 5.000 de copii/an, altfel spus o scădere de 66% a abandonului”, comentează Daniel Funeriu.


Risc de creştere a abandonului şcolar

Nu doar fostul ministru al Educaţiei cere alocarea urgentă a banilor, ci şi elevii. Conducerea Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) subliniază că este încălcată Legea Educaţiei Naţionale şi afirmă că va creşte abandonul şcolar deoarece elevii nu vor mai avea bani să meargă la şcoală.

„În trecut, rata abandonului şcolar în România era de 14%, în timp ce în Uniunea Europeană, media era 12,8%. Strategia Uniunii Europene pentru anul 2020 prevede faptul că rata abandonului şcolar trebuie să ajungă sub 10% în toate statele membre. Astfel, o altă urmare a lipsei surselor financiare care să asigure elevilor transportul şcolar este incompatibilitatea statisticilor ratei abandonului şcolar din România cu cele impuse de Uniunea Europeană”, afirmă Iulia-Flavia Miron, preşedintele CNE.

abonare newsletter