Actualitate

Specialişti de talie mondială, prezenţi la Congresul de Medicină Perinatală din Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/23/medicina congres.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste 600 de participanţi şi 50 de speakeri participă la Cluj-Napoca, în perioada 24-25 mai, la cel de-al X-lea Congres de Medicină Perinatală. Printre altele, se va discuta despre metodele moderne de diagnostic care pot depista sute de boli încă din săptămânile 12-15 de sarcină.

Tema din acest an a congresului este „Imagistica - Tehnici Exploratorii şi Invazive în Medicina Perinatală”.


Printre prezentările pe care le vor face cei 50 de speakeri se numără diagnosticul timpuriu al malformaţiilor structurale, diagnosticul cu ultrasunete al anomaliilor abdominale fetale, bolile infecţioase în timpul sarcinii sau diagnosticul prenatal dincolo de sindromul Down.

Metodele moderne de diagnostic pot să ofere rezultate de mare fineţe.


„Ecografia este un mod de examinare neinvaziv cu care putem ajunge la un diagnostic de foarte mare fineţe, uneori până la diagnostic anatomo-patologic, histologic pentru anumite afecţiuni. De multe ori aceste afecţiuni au la bază alte mecanisme pe care trebuie să le elucidăm pentru a putea da un sfat cuplului ce să facă în continuare. Aici apare aşa numita ecografie care facilitează metode invazive”, a explicat prof. dr. Florin Stamatian, preşedintele Asociaţiei Române de Medicină Perinatală, organizatorilor congresului.

Sute de boli pot fi diagnosticate prin tehnicile actuale. „Cel puţin 80 de tipuri de malformaţii pot fi diagnosticate de la 12 până la 15 săptămâni. Sunt de obicei malformaţiile care nu au închis complet organismul uman: ale sistemului nervos central deschise, neînchiderea peretelui abdominal şi sindroame specifice. În urma acestor diagnostice putem face chiuretaj la cerere şi astfel împiedicăm femeia de o suferinţă de nouă luni”, a adăugat Stamatian.


Reprezentanţi ai OMS şi federaţiilor de medicină vor susţine prezentări

Congresul de Medicină Perinatală va reuni timp de două zile invitaţi şi specialişti din domeniul obstetrică-ginecologie şi neonatologie din România, dar şi din Statele Unite ale Americii, Japonia, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Grecia, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Austria, Germania, Elveţia, Turcia şi Polonia.

La lucrări vor participa şi reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), preşedintele Federaţiei Internaţionale de Obstetrică Ginecologie, prof. dr. Chittaranjan Narahari Purandare (India), preşedintele Colegiului Regal de Obstetrică şi Ginecologie din Marea Britanie, prof.dr. Anthony Falconer, precum şi vicepreşedintele Academiei Internaţionale de Medicină Perinatală şi co-director al Şcolii Ian Donald, prof.dr. Frank Chervenak (SUA).

abonare newsletter