Actualitate

FOTO: Cripte şi ziduri romane descoperite la Mănăstirea Franciscană

<p style="margin-bottom: 0in"><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/22/arheologi 10.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Arheologii clujeni au descoperit <span lang="ro-RO">în curtea fostei mănăstiri franciscane din centrul oraşului zidurile unei foste aşezări romane, dar şi cripte în care au fost înmormântate persoane din înalta societate a secolului XVIII. </span></strong></p>

Prima etapă a săpăturilor din curtea fostei Mănăstiri Franciscane din Piaţa Muzeului au fost încheiate. Arheologii au prezentat astăzi rezultatele cercetării lor, iar printre descoperiri se numără un zid roman care atestă faptul că oraşul a fost construit pe temelie romană. Potrivit arheologului Andrei Adrian Rusu, zidul roman este cea mai importantă descoperire în cadrul acestor săpături. „Zidurile romane se vedeau deja la suprafaţă pentru că se intervenise brutal în diverse epoci până la baza lor aşa că noi n-am făcut, în unele zone, decât să curăţăm, să le scoatem şi să le trecem pe nişte planuri”, a declarat Rusu.


Arheologul Viorica Rusu a subliniat că unele dintre zidurile romane scoase la lumină de arheologi sunt groase ceea ce sugerează ideea unor clădiri publice, cum ar fi un minister al finanţelor din acea vreme.

Cranii perforate cu ciocane de luptă

Pe lângă zidurile romane, arheologii clujeni au mai scos la suprafaţă şi osuarul mănăstirii cu oase care aparţin secolului XVIII-XIX. „Pe cranii se sesizează aspecte interesante: o perforare de cutie craniană care este triunghiulară şi pare să fi fost produsă de un vârf de săgeată cu vârf piramidal sau de un vârf de ciocan de luptă”, a menţionat arheologul clujean.


A mai fost descoperită şi o locuinţă post-romană care a fost construită riguros peste o vatră romană, o vatră înconjurată cu stâlpi.

În criptă erau înmormântaţi doar cei privilegiaţi

Un alt element interesant din Mănăstirea Franciscană este cripta în care erau înmormântaţi doar cei bogaţi. „Nu oricine intră într-un astfel de spaţiu aşa cum se întâmplă şi astăzi în cimitir. Cine vrea loc de favoare plăteşte. Oamenii care au fost îngropaţi aici nu erau oameni obişnuiţi, nu erau muncitori, nu erau ţărani, erau oameni de o condiţie anume care puteau să-şi permită luxul de a plăti locaţia în această criptă”, a spus Andrei Adrian Rusu.


În criptă pot fi văzute diferite blazoane ale unor familii de nobili din secolul XVIII-XIX şi fiecare dintre ele simbolizează ceva. De exemplu, unul dintre blazoanele descoperite în criptă este întors pentru că sugerează stingerea neamului celui înmormântat pe linie masculină.

Potrivit arheologilor clujeni, criptele fac parte din zestrea unei mănăstiri obişnuite pentru că nu sunt unice deoarece în orice biserică s-au făcut înmorntări succesive din Evul Mediu până aproape de ziua de astăzi.



Citeşte şi:

„Romeo de Cluj” a murit într-un teribil accident


FOTO: Scheletele a doi tineri care se ţin de mână, descoperite de arheologi la Cluj

Romeo şi Julieta de Cluj” au ajuns celebri şi peste hotare


 

abonare newsletter