Actualitate

FOTO: Mario Vargas Llosa a primit titlul de Doctor Hororis Causa al UBB: sunt foarte onorat şi încântat

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/20/dhc - m 13.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Celebrul scriitor peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat că acordarea acestui titlu este cel mai important din istoria Universităţii. „Clujul şi Universitatea se închină în faţa marelul scriitor Mario Vargas Llosa“, a spus Pop. </strong></p>

„Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa (DHC) scriitorului peruan Mario Vargas Llosa reprezinntă unul din cele mai importante evenimente din istoria post-decembristă a Universităţii Babeş-Bolyai, poate chiar din întreaga istorie a Universităţii. Clujul universitar şi România profundă se înclină astăzi în faţa tulburătorului său talent” a spus Ioan Aurel Pop, citat de Mediafax.


După discursul rectorului Ioan Aurel Pop, a urmat Laudatio, rostit de decanul Facultăţii de Litere, Corin Braga, instituţie care a propus conferirea titlului. Braga a subliniat faptul că scriitorului peruan i-a fost conferit acest titlul de universităţi din America Latină cât şi de universităţi de prestigiu precum Sorbona şi Oxford.

„Minciunile adevărate ale lui Mario Vargas Llosa sunt inspirate de realismul magic, de romanul cavaleresc, de literatura exploratorilor care vorbesc despre paradisul terestru, folclorul amazonian şi literatura spaniolă veche. Mario Vargas Llosa face o pledoarie pentru adevărul ficţiunii, consideră că fantezia este un dar demonic care deschide o prăpastie între ceea ce suntem şi ceea ce vrem să fim. În scrierile sale realul cenuşiu este transformat de realităţi mirifice sau coşmareşti. Romanele sale sunt fresce ale civilizaţiei sud-americane pornind de la evenimente reale. Elementele biografice şi istorice sunt punct de plecare pentru romanele lui Llosa şi sunt modificate, recodificate, transformate în arhitecturi de catedrală care devin minciuni adevărate de mare forţă. În calitate de candidat la preşedinţie în 1990 a spus că politica este momentul în care ficţiunea este sclerozată, devine un instrument al puterii.” a spus Braga.


În discursul său, Mario Vargas Llosa a vorbit despre rolul important al literaturii şi în special despre rolul ficţiunii. "Am primit cu multă emoţie acest titlu al prestigioasei univesităţi. Este o recunoştinţă care implică un mandat pe viitor, de muncă intelectuală şi civică. Este o bună ocazie pentru a vorbi despre ce aduce ficţiunea, literatura civilizaţiei umane. Eu voi scrie mereu, nu mă pot opri din scris. Este o onoare pentru mine să primesc DHC de o aşa universitate prestigioasă, sunt profund recunoscător şi promit că nu voi dezamăgi persoanele care mi-au oferit această recunoaştere. Sunt a treia oară în România şi am amintiri frumoase de aici dintotdeauna. Tot timpul scriu, este ceva din ce nu mă pot opri. Literatura are rolul de a da sens lumii şi de a ne îmbogăţi viaţa”, a spus Llosa.

La ceremonia de la UBB au participat, de asemenea, ambasadorul Republicii Peru la Bucureşti, Jose Antonio Arrospide del Busto, şi directorul Institutului Cervantes din Capitală, Juan Carlos Vidal.



Citeşte şi:

FOTO Mario Vargas Llosa: Cred că trebuie să ne îmbogăţim viaţa şi de aceea am inventat ficţiunea


Surpriză pentru Llosa la piesa „O mie şi una de nopţi” de la Teatrul Naţional: actorii vor spune "Mario este în sală"

Scriitorul Mario Vargas Llosa a ajuns la Cluj. Vezi primele declaraţii



Marţi, la Facultatea de Litere, Mario Vargas Llosa va dialoga, în faţa publicului, cu Gabriel Liiceanu, conversaţia fiind intitulată "Am putea trăi fără să evadăm în ficţiune?"

S-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia. Primul său roman "Oraşul şi câinii", cu semnele influenţei existenţialismului lui Sartre, i-a adus recunoaşterea imediată. Celebrul roman "Conversaţie la Catedrală" (1969) prezintă Peru în timpul dictaturii militare a lui Odria, în anii '50. Alte opere de succes răsunător ale scriitorului peruan sunt "Sărbătoarea ţapului" (2000), "Paradisul de după colţ" , "Mătuşa Iulia şi condeierul" (1977), "Războiul sfârşitului lumii" (1981), "Istoria lui Mayta" (1984) şi "Elogiul mamei vitrege" (1988).

În 2005, Mario Vargas Llosa a venit pentru a doua oară România, prima vizită fiind în 1995. El a participat la lansarea a două dintre romanele sale şi a vernisat o expoziţie de fotografii realizate de fiica sa, Morgana. Uniunea Scriitorilor i-a decernat Premiul "Ovidius 2005" pentru "valoarea operei literare şi contribuţia la afirmarea libertăţii de expresie şi a toleranţei interetnice".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Citeşte şi:

Celebrul scriitor Mario Vargas Llosa soseşte duminică la Cluj-Napoca, pentru trei zile

Ce va face scriitorul Mario Vargas Llosa la Cluj?

Mario Vargas Llosa va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai


abonare newsletter