Actualitate

Fostă biserică greco-catolică, predată definitiv ortodocşilor prin sentinţa ÎCCJ

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/20/interior catedrala.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Catedrala Veche a cultului ortodox, imobil aflat în litigiu cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Maramureş căruia i-a aparţinut lăcaşul, rămâne în patrimoniul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. </strong>

Sentinţa definitivă şi irevocabilă a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a ţinut cont de ultima sentinţă a Curţii de Apel din Cluj Napoca.

"Consider că sentinţa e corectă. Biserica nu e a mea, ci a celor care au construit-o şi a descendenţilor din familiile care au contribuit la ridicarea lăcaşului de cult în urmă cu aproape 100 de ani. A fost un proces de lungă durată în care au fost implicaţi şi membrii fostei Asociaţiei greco-catolice din Baia Mare, care ulterior au revenit la credinţa ortodoxă", a declarat, luni, pentru AGERPRES preotul paroh al vechii catedrale, acum cunoscută sub numele de Biserica "Maicii Domnului", Andrei Costinaş.


Reprezentanţii Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice din Baia Mare au refuzat să comenteze sentinţa ÎCCJ.

Lăcaşul de cult a fost construit de greco-catolici, iar în anul 1948 biserica a trecut în administrarea cultului ortodox. Clădirea, picturile interioare, crucea metalică de pe acoperişul lăcaşului încă poartă însemnele greco-catolicilor. În anul 1990, greco-catolicii au încercat să prea biserica în urma unui protest stradal de amploare la care au participat câteva sute de persoane. Până la construcţia unor lăcaşe de cult, preoţii greco-catolici au slujit în aer liber timp de aproape 15 ani la statuia "Ostaşului Român" din parcul central al municipiului Baia Mare.


Lăcaşul de cult funcţionează la mai puţin de 100 de metri de seminarul şi sediul episcopiei greco-catolice din Baia Mare.

În anul 2013, greco-catolicii deţineau în municipiul Baia Mare, trei lăcaşe de cult.


În anul 2011, fosta biserică greco-catolică, acum ortodoxă, a celebrat 100 de ani de existenţă printr-un eveniment de mare fast la care a participat mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza şi arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, Justinan Chira.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter