Actualitate

Pe urmele lui Bill Gates: elevul clujean care a “îngenunchiat” studenţi, masteranzi şi doctoranzi

Are la activ numeroase premii, diplome şi medalii şi este singurul elev de gimnaziu care participă cot la cot la concursuri de informatică cu studenţi şi asistenţi universitari.

Clujeanul Dragoş Crişan are 12 ani şi este elev în clasa a VI-a la Colegiul Naţional Emil Racoviţă. În luna aprilie a participat la un concurs de informatică destinat studenţilor, asistenţilor universitari şi profesorilor împotriva celor mai buni programatori din România şi Austria. A impresionat organizatorii, fiind singurul elev de gimnaziu care a participat vreodată la o asemenea competiţie, clasându-se pe locul 47 din 150 de participanţi. “În rezolvarea problemei de anul aceasta participanţii trebuiau să găsească planetele care orbitează o stea, folosind date de test reale provenite de la telescopul Kepler. A programat în C++ şi a reuşit să ajungă la nivelul trei într-o oră şi 4 minute. Interesul nostru este să descoperim şi să încurajam tinere talente ca Dragoş să participe la concursuri”, povesteşte George Platon, unul dintre reprezentanţii Catalysts Software Romania, organizatorul concursului. Studenţii care au participat la acest concurs au spus despre el că este următorul Bill Gates. “Secretul reuşitelor mele? Îmi place ceea ce fac. Pasiune”, spune elevul.

Cum a ajuns să concureze împotriva profesorilor de informatică?

Dragoş Crişan a aflat de concurs de pe un fluturaş distribuit în şcoală. Cu toate că îi place matematica mai mult decât informatica, în doi ani de zile a ajuns să înveţe programare. “Teoretic la concurs a avut voie toată lumea să participe, dar practic au fost mai mulţi studenţi, asistenţi universitari, masteranzi, doctoranzi şi profesori de la facultăţile de matematică şi informatică. Am fost singurul de la gimnaziu, de vârsta mea. Am lucrat bine şi mi-am dat seama ce trebuie făcut. O să mă duc şi la ediţiile viitoare. Orice e concurs, particip”, spune Dragoş.


Elevul povesteşte că la gimnaziu nu învaţă programare în cadrul programei şcolare. “Programare fac după orele de şcoală cu profesoara de informatică. Am început să învăţ informatică în clasa a V-a. Profesoara mi-a trezit această pasiune pentru informatică. Nu mă gândeam că o să ajung să fac informatică aşa de repede. Colegii mei sunt fericiţi, se bucură pentru mine, nu există invidie. La fel şi cu studenţii împotriva cărora concurez, îmi sunt prieteni”, mai spune tânărul cu media generală 10. “În clasa a V-a am avut o singură notă de 9”. Întrebat cum comentează faptul că studenţii din Cluj au spus despre el că este următorul Bill Gates, Dragoş a răspuns: “Se poate să fie adevărat”.

Medalie de aur la olimpiada de matematică pe ţară

Primul premiu l-a luat la sfârşitul clasei a III-a la Concursul Cangurul când a plecat pentru două săptămâni în Grecia. A fost cel mai mic participant de la noi din ţară. Anul acesta Dragoş Crişan a participat la Olimpiada de matematică pe ţară, unde a luat locul patru şi de asemenea, a participat la Olimpiada de informatică, unde a luat locul 10 pe ţară. “La matematică am luat medalie de aur şi prima menţiune şi la informatică am luat medalie de argint. Ministerul Educaţiei Naţionale acordă premiile şi menţiunile şi Societatea de Ştiinţe Matematice din România acordă medaliile. Subiectele au fost grele, la informatică sunt foarte multe restricţii şi nu se evaluează tot ce scrii”, mai povesteşte elevul, pentru care se “bat” multe şcoli din toată ţara.


Fără Facebook, televizor şi jocuri pe calculator

Mia Crişan, mama lui Dragoş, se ocupă în permanenţă de el şi îl duce prin ţară la toate olimpiadele şi concursurile. La rândul ei absolventă a Facultăţii de Matematică, Mia este de părere că “un copil nesupravegheat nu face nimic”. “Încă din clasa I stau după el, non stop, altfel nu ar face performanţă. Dragoş nu a avut niciodată înclinaţii spre partea umană. De la şase ani merge la şcoală. Nu le are cu sportul din cauza unor probleme de sănătate. Nu se joacă pe calculator, oricum nici nu prea are voie decât în weekend. Nici la televizor în cursul săptămânii nu are voie. Asta este o regulă, aşa a fost dintotdeauna, de când era la grădiniţă. Eu am terminat Informatica dar am oroare de joaca pe calculator. Camerele copiilor mei sunt pline de jocuri şi jucării, prefer să investesc bani în ele, decât să-i las să se joace pe calculator”, a povestit Mia Crişan.

După ce a făcut primele patru clase la Liceul Teoretic Avram Iancu, Mia Crişan a decis să-l mute la Colegiul Naţional Emil Racoviţă. “L-am mutat în clasa a V-a la Emil Racoviţă. La Racoviţă se pun bazele mai mult pe competenţă şi performanţă. A fost curtat de multe licee, aveau nevoie de el pentru a creşte prestigiul şcolii. Cei de la Racoviţă au fost foarte încântaţi de "achiziţie", era primul elev din gimnaziu care s-a calificat la două naţionale când s-a dus în clasa a V-a şi a luat şi medalii”, mai povesteşte mama băiatului.


De cealaltă parte, tatăl lui Dragoş, Radu Crişan, s-a arătat dezamăgit că în România oamenii cu adevărat capabili nu sunt băgaţi în seamă. “Nu am mai avut în familie persoane care să se afirme. Mă uit la el şi mă gândesc că sunt tatăl lui, mi se pare fantastic. Este foarte greu să ajungi în top, dar şi mai greu este să te menţii. Nu e greu să-l ţinem departe de jocuri şi de calculator pentru că aşa l-am format. I-am spus «Dragoş, să se joace pe calculator oricine ştie, şi un om cu două clase. Deştept eşti în momentul în care concepi tu un joc»”, spune Radu Crişan.

Nu va rămâne în România

Dragoş a făcut primii bani tot din pasiunea sa, matematica. În doi ani de zile a strâns peste 20 de medalii şi diplome. “Primii bani pe care i-am câştigat au fost 800 de lei în clasa a V-a. Am fost primul pe ţară la un concurs de matematică. Am mai câştigat două laptopuri. Am văzut toată Europa. Anul trecut am câştigat trofeul «10 pentru Cluj Juniorii Clujului – Speranţa Cetăţii», la secţiunea IT – gimnaziu. Liceul îl voi face undeva aici în Cluj-Napoca, iar facultatea probabil în străinătate, încă nu m-am gândit exact unde, dar nu mă văd făcând facultatea în România. Poate Anglia, Germania sau Elveţia. În ciuda părerii generale nu m-aş duce în America să fac facultatea sau să trăiesc acolo. Am auzit că nu e chiar ţara tuturor posibilităţilor”, a mai precizat olimpicul. Ce crede despre sistemul de învăţământ din România? “Este destul de bun, nu e el cel mai special, adică depinde de fiecare şcoală în parte. Şi directorul şi conducerea au foarte mare impact asupra sistemului. La noi la şcoală se pune mare accent pe participarea la olimpiade şi pe culegerea de premii. Sunt multe nebunii de materii care nu-şi au locul, cel puţin nu pentru mine. Materiile pot fi inutile pentru unii, şi utile pentru alţii. Mi s-ar părea foarte ok ca un liceu să aibă un singur profil. Ar fi bine ca fiecare liceu să-şi stabilească ce profil are. Ar fi un câştig pentru elevi şi pentru cadrele didactice”, este de părere Dragoş.


Ce spun profesorii despre Dragoş

Profesorii de la Colegiu Naţional Emil Racoviţă din Cluj-Napoca au numai cuvinte de laudă la adresa lui Dragoş, spunând că nivelul lui de inteligenţă este mult peste medie. „Este foarte inteligent, extrem de ambiţios, nivelul său de inteligenţă este peste medie, foarte interesat de ce îl pasionează. Şi în ceea ce priveşte alte materii, vrea să ştie cât mai mult cu putinţă, este întotdeauna extrem de atent la clasă, pune întrebări foarte bune şi la obiect. Dacă va alege să plece, cu siguranţă va fi o pierdere pentru România, dar să sperăm că după terminarea facultăţii se va întoarce aici”, a declarat Diana Todoran, diriginta clasei a VI-a unde învaţă Dragoş şi profesoară de limba engleză. Profesoara de matematică a lui Dragoş, Valentina Vasilescu, spune că era de aşteptat, ca orice copil cu asemenea performanţe, să aleagă să plece din România. “Este un copil extraordinar, cu un potenţial de lucru nemaiîntâlnit şi cu o capacitate de reţinere incredibilă. Este prematur să vorbim despre unde va studia Dragoş pe viitor, are doar 12 ani, dar este de aşteptat, ca orice copil cu performanţe, să plece să studieze în străinătate”, a precizat Vasilescu. La rândul său, profesoara de informatică, Călina Ramona, spune că i-a descoperit pasiunea acestuia pentru informatică în clasa a V-a când a observat că era capabil să rezolve probleme mai dificile decât restul clasei. “Dragoş este un elev cu o inteligenţă peste medie, e foarte bun, are toate atuurile să ajungă foarte sus. Anul trecut l-am simţit că are potenţial, când le dădeam elevilor să rezolve probleme dificile. Nu credeam că voi avea un elev capabil de asemenea performanţe. Dacă alege să studieze dincolo pentru ţară va fi o pierdere, personal va fi un câştig”, a precizat profesoara.

Hobby-uri în afară de mate şi info

“Îmi place să ascult muzică, să merg la cinema şi să citesc. De când eram copil sunt pasionat de LEGO. Un top trei al cărţilor mele preferate ar fi «Jocurile foamei» de Suzanne Collins, «Cireşarii – Aripi de zăpadă» şi «Hoţul Timpului» de Linda Buckley Archen”, a conchis Dragoş.


 

 

 

abonare newsletter