Actualitate

FOTO Protest în centrul Clujului: mai multe persoane cer autonomia Transilvaniei

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/18/miting autonomie.jpg" border="0" width="457" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste zece persoane din judeţele Bistriţa, Sibiu şi Cluj au cerut, sâmbătă, autonomia Transilvaniei, într-un protest care a avut loc în piaţa Mihai Viteazul în faţa statuii. Ei au purtat pancarte pe care erau inscripţionate cuvintele „Românie federală”, „Autonomie pentru Transilvania”, „Cluj-Capitala Transilvaniei. De asemenea, protestatarii au ţinut steaguri cu vechea stemă a Transilvaniei. </strong></p>

Protestul a fost autorizat de Primăria Cluj-Napoca.


“Suntem o comunitate virtuală formată pe internet care cerem autonomia Transilvaniei şi milităm pentru federalizarea administrativă a Transilvaniei. Suntem de părere că 70% din totalul banilor să rămână la nivelul administraţiei publice locale şi doar 30% să meargă către bugetul central. Actuala propunere de regionalizare e un circ, indiferent de partidele politice care au făcut propunerea. Cerem autonomie pentru regiunea istorică Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania. Vrem limbi oficiale la nivel local acolo unde sunt comunităţi maghiare sau germane reprezentative. De asemenea, cerem ca istoria şi geografia Transilvaniei să se predea în şcoli”, au spus protestatarii.

“Guvern regional la Cluj, cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă. Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost întotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. În secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credincioşi numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate. După 1989, starea regiunii noastre nu s-a înbunătăţit. Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova şi Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm”, arată protestatarii pe pagina de Facebook Autonomy for Transylvania.


abonare newsletter