Actualitate

Operaţia de extirpare a tumorii gigant de 20 kilograme, un succes

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/17/tumoare1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După aproape patru ore, operaţia de extirpare a tumorii gigant s-a încheiat cu succes. Potrivit reprezentanţilor Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, femeia în vârstă de 38 de ani care a fost operată laparoscopic, a ieşit din operaţie şi se simte bine. Potrivit medicilor, tumora s-a dezvoltat în ultimii patru ani, femeia neprezentând niciun disconfort. </strong></p>

„Boala a depăşit limitele logicii. S-a adresat foarte târziu medicilor. Nu îi vom face incizie, o să facem o operaţie laparoscopic şi partea lichidiană să o scoatem prima dată şi să nu-i facem o tăietură pentru că are doar 38 de ani şi dacă îi întindem o incizie o să arate foarte rău. Aparent, nu sunt afectate alte organe, în afară de cele genitale. Elementul care mă îndeamnă să spun că va fi un pronostic bun este starea ei generală. Stare generală bună, are resurse, chiar dacă va fi nevoie după aceea de terapie complementară, chimioterapie, radioterapie. Trei chirurgi vor opera, chiar dacă în operaţia vor asista şase chirurgi”, a precizat doctorul Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, înainte de operaţie.


Patru cazuri au fost refuzate

Profesorul Mihai Lucan a povestit că de la începutul anului 2013 a fost nevoit să refuze să opereze în patru cazuri.

“Suntem invadaţi de cazuri disperate. Până acum, am refuzat patru cazuri, efectiv erau chiar în afara oricăror posibilităţi nebune de a fi operate. Această femeie, din Constanţa este expert contabil. A crezut că este gravidă, şi-a făcut testul de sarcină, i-a ieşit negativ, dar burta creştea. A început să caute soluţii. Şi a venit la noi. Burta nu este foarte mare dar este întinsă o suprafaţă mare. Este o tumoarea mixtă, conţine şi lichid şi solid, nu ştim exact compoziţia ei, are pereţii foarte îngroşaţi şi are vascularizaţii, caracteristică tumorilor maligne. Starea generală nu e proastă, e foarte bună. O echipă complementară de chirurgi este pregătită în caz că va fi nevoie să extirpăm şi alte organe care sunt afectate de această tumoare. Are un volum de 23 de litri şi o greutate de 20 de kilograme”, a mai precizat medicul înainte de operaţie.


“Cred că în acest caz pot s-o ajut. În celelalte cazuri era vorba de cancere cu metastaze multiple, cu localizări multiple, nu aş fi putut să fac ceva. Noi trebuie să le oferim bolnavilor o soluţie viabilă, nu e o soluie viabilă când vine în spital pe picioare şi tu  trimiţi acasă jumătate de corp. Este o chirurgie care depăşeşte limitele bunului simţ”, a mai precizat Lucan.

Tumorile, specifice lumii a treia

“Tumorile gigant sunt, în primul rând, consecinţa neglijenţei celor care le poartă. Este recomandabil oamenii să-şi facă o verificare ecografică periodic a cavităţii abdominale sau a zonelor unde simt disconfort, pentru a nu ajunge la asemenea dezastre. Tumorile gigante sunt caracteristice lumii a treia. Când te uiţi în revistele de specialitate le întâlneşti sau în India, sau în America de Sud, sau în Africa. Lipsa de simptome fac ca bolnavii să nu acorde atenţie unor modificări clare care se întâmplă în organismul lor”, a mai spus şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Mihai Lucan.



Citeşte şi:

O tumoare uriașă va fi extirpată la Cluj. Vezi cât cântărește!




abonare newsletter