Actualitate

Ziua Europeană a Mineralelor va fi sărbătorită la Roșia Montană

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/17/miner.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ziua Europeană a Mineralelor (ZEM), eveniment organizat de instituțiile europene și parteneri locali o dată la doi ani, va fi sărbătorită și în 2013 în România, la Roșia Montană, printr-o serie de evenimente dedicate publicului larg. </strong></p>

Organizatorul manifestărilor, Roșia Montană Gold Corporation, a pregătit activități diverse, de la vizionare de filme documentare și prelegeri pe tema mineralelor la activități geologice practice care includ și un atelier de spălat aurul cu șaitrocul (unealtă tradițională).


Programul ZEM 2013 de la Roșia Montană se va desfășura în perioada 20-26 mai. Între 20 și 23 mai, elevi de la Școala Generală „Ion Agârbiceanu” din Bucium, Școala Generală „Simion Balint” din Roșia Montană, Școala Gimnazială Câmpeni, Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Grupul Școlar „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud și Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni. Elevii vor participa la prezentări interactive despre rolul important al mineralelor în viața cotidiană. În urma unui concurs, 40 dintre ei vor avea apoi ocazia să viziteze Muzeului Aurului din Brad, județul Hunedoara.

Profesorul universitar dr. Gheorghe Popescu va susține joi, 23 mai, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, prelegerea „Geologia economică a aurului. Aurul românesc”, iar lectorul univ. dr. Călin Tămaș va avea un curs pentru studenți ai Facultății de Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vineri, la expoziția „Aurul Apusenilor” din Roșia Montană, pe tema „Istoria mineralelor și a mineritului”. Partea practică a cursului se va desfășura apoi în subteran, în galeria Cătălina-Monulești, care păstrează urme de exploatare minieră încă din vremea romanilor.


Pentru sâmbătă, 25 mai, și duminică, 26 mai, Departamentul de Geologie al RMGC a pregătit un atelier de spălat aur cu șaitrocul. Vizitatorii expoziției de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor” din localitate vor avea ocazia să experimenteze astfel tehnica tradițională de curățare a aurului, dar și să afle informații inedite despre metalul prețios, despre tehnologiile moderne de exploatare a zăcămintelor şi despre importanța pe care aurul a avut-o dintotdeauna în această parte a țării.

abonare newsletter