Actualitate

OBEZITATEA ia proporții la Cluj: Peste 700 de copii obezi au fost depistaţi anul trecut

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/17/fat-child.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ultimele date publicate în noiembrie 2011 de EUROSTAT arată că în România rata obezităţii în 2008/2009 este de 8% la femei şi 7,6% la bărbaţi. Pentru judeţul Cluj numărul copiilor cu obezitate reprezintă 7,1 % din totalul de 28.253 bolnavi cronici în evidenţa cabinetelor şcolare, un număr de 784 copii obezi fiind depistaţi în anul şcolar 2011-2012. </strong></p>

 


Numărul bolnavilor cu obezitate rămaşi în evidenţă la medicii de familie din judeţul Cluj  la sfârşitul trimestrului I a fost 9514, ceea ce reprezintă 1,38 % din totalul populaţiei judeţului.

“Obezitatea poate fi prevenită, iar lupta împotriva ei de la cea mai fragedă vârstă are cele mai mari şanse de reuşită. Alături de prevenţie, controlul excesului de greutate şi al obezităţii trebuie să devină o prioritate. Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global, cu până la de trei ori mai multe decese atribuite excesului de greutate în 2010 faţă de 1990”, a precizat Dorina Duma, directorul DSP Cluj.


3 milioane de şcolari din Europa sunt obezi

Obezitatea la copii are o importanţă deosebită, deoarece obiceiurile alimentare şi nivelul efortului fizic sunt adoptate de timpuriu şi tind să persiste toată viaţa. Conform Comisiei Europene, aproximativ 3 milioane de şcolari din Europa sunt obezi şi aproximativ 85.000 devin obezi în fiecare an. În 2011, peste 40 milioane copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali. 8 milioane copii supraponderali trăiesc în ţări dezvoltate, dar există şi aproape 35 milioane în ţări în curs de dezvolare. În acelaşi timp problema subnutriţiei rămâne nerezolvată.

Cel puţin 2,8 milioane de adulţi mor în fiecare an ca urmare a faptului ca au greutatea peste limitele normale. Supragreutatea şi obezitatea răspund de peste 44 % dintre problemele cauzate de diabet, peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace şi de 7-41% dintre problemele cauzate de anumite forme de cancer.


Cum ne ferim de obezitate?

Pentru menţinerea sănătăţii şi o alimentaţie echilibrată se recomandă consumul unei cantitățI de alimente zilnice în funcţie de vârstă şi de activitatea desfăşurată. Alimentele trebuie să fie cât mai variate, pentru a se asigura necesarul zilnic de calorii, și să fie repartizate pe un număr de cinci mese zilnic (3 mese principale şi 2 gustări).

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, celebrează în data de 18 mai Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 18 mai - 28 mai campania de informare şi educare dedicată acestei zile. În cadrul acestei campanii se desfăşoară activităţi în şcoli şi grădiniţe din Cluj Napoca, precum şi în comunitatea de romi din comuna Cojocna.


 

abonare newsletter