Actualitate

Vezi ce televiziune a fost AMENDATĂ pentru "răstălmăcirea" declaraţiilor ministrului Sănătăţii

<p><strong>CNA a decis, joi, să amendeze Realitatea TV cu 5.000 de lei, pentru o ştire în care declaraţiile ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au fost "răstălmăcite", telespectatorii nefiind corect informaţi.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o ştire difuzată de Realitatea TV pe 14 aprilie, în urma căreia ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a transmis Consiliului o sesizare.


Potrivit sesizării, pe 14 aprilie, Realitatea TV a difuzat ştirea "Bolnavi trataţi cu cinism": "În spitale nu se găsesc medicamente, banii pentru intervenţiile stomatologice au fost tăiaţi, iar ministrul Sănătăţii tratează cu cinism întreaga situaţie. Eugen Nicolăescu a încercat să explice de ce sistemul sanitar din România se prăbuşeşte pe zi ce trece. Vinovaţii, spune Nicolăescu, sunt ori bolnavii de cancer, ale căror medicamente costă prea mult, ori managerii de spitale, care nu-şi permit să cumpere citostatice".În sesizarea transmisă CNA, Eugen Nicolăescu spune că nu a spus niciodată şi nu ar spune niciodată aşa ceva. El mai spune că Realitatea TV a dus o "campanie premeditată de denigrare" a imaginii sale ca ministru al Sănătăţii, precizând că televiziunea nu a cerut un punct de vedere de la Ministerul Sănătăţii, dezinformând astfel opinia publică.

Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că declaraţiile făcute de Eugen Nicolăescu au fost "răstălmăcite" în mod nejustificat. "Cred că ştirea, sub raportul informării corecte a publicului, nu este corectă, datorită interpretării grosiere (...) Faptele erau declaraţiile ministrului şi opiniile erau răstălmăcirea lor", a mai spus Christian Mititelu.


El a propus amendarea televiziunii Realitatea TV cu 5.000 de lei, pentru încălcarea articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

Sancţiunea a fost aplicată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi trei voturi "împotrivă" (Narcisa Iorga, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea).

Ultimele Stiri
abonare newsletter