Actualitate

FOTO: Aleea şi trotuarele de pe strada Muncitorilor arată ca după război. E.ON Gaz: lucrările, gata în două săptămâni

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/15/strada 9.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mai mulţi cetăţeni care locuiesc pe strada Muncitorilor din Cluj-Napoca s-au arătat nemulţumiţi de faptul că muncitorii E.ON Gaz care lucrează la modernizarea conductelor  au distrus aleea şi trotuarele din zonă. </strong></p>

Ei reclamă faptul că muncitorii au spart trotuarele mai mult decât trebuia pentru lucrarea în sine. În replică, reprezentanţii companiei E.ON Gaz spun că aceste lucrări sunt necesare pentru reducerea numărului de intervenţii la reţeaua de gaz.


Locuitorii străzii Muncitorilor s-au arătat indignaţi de faptul că zona în care locuiesc arată ca după război, în condiţiile în care, spun ei, aleea şi trotuarul arătau impecabil, fiind asfaltate în urmă cu doi ani. Ei sunt nemulţumiţi şi de zgomotul produs de utilaje şi de praful care le intră în case.

“Vin cei de la gaz şi schimbă o conductă veche cu una nouă. În acest sens taie în trotuar un şanţ de 20 cm, sapă, înlocuiesc, astupă. Lucrare terminată. Până aici nimic ieşit din comun. Partea interesantă începe în momentul în care se apucă şi decopertează aleea şi distrug trotuarul opus instalării conductei. Pe lângă că lucrarea în sine este fără rost, fără rost pentru locatari, zgomotul de picamere ca în fâşia Gaza şi praful care intră în case, fiind vară nu poţi sta săptămâni întregi cu geamurile închise, durează de dinainte de Paşti şi sunt abia la jumătatea lucrării”, spune Ioan T., locuitor în zonă.


Muncitorii nu ştiu de ce au distrus ambele trotuare

Acesta mai povesteşte că i-a luat la întrebări pe muncitori de ce au distrus şi trotuarul opus lucrării. “Mi-au răspuns «doar aşa» pentru că aşa au primit ordine. O consider o bătaie de joc la adresa celor care locuim în zonă, o afacere cel puţin îndoielnică pe bani care au sursa şi destinaţia la fel de bizară”, mai spune clujeanul.

Mai mult, pe maşinile aflate în zonă există un anunţ prin care proprietarii sunt rugaţi să nu parcheze pe trotuar pentru că încep lucrările de asfaltare. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au precizat că în zona respectivă nu au demarat niciun fel de lucrări.


"Primăria nu are lucrări în zonă, E.ON Gaz înlocuieşte mai multe conducte, este vorba de o lucrare mai amplă de investiţii. Respectivul anunţ nu ne aparţine, nu are sigla Primăriei pe el, cel mai probabil este anunţul celor de la E.ON. Ei au obligaţia să asfalteze după terminarea lucrărilor”, a precizat Mirela Ogruţan, din cadrul Biroului Mass Media a Primăriei Cluj-Napoca.

E.ON. Gaz: vom moderniza 160 de km de reţea

Potrivit unui comunicat de presă, E.ON Gaz Distribuţie are în derulare în Cluj Napoca un proiect complex de investiţii prin care se urmăreşte îmbunătăţirea parametrilor de funcţionare a reţelei de distribuţie a gazelor naturale din municipiu, urmare a modernizării reţelei pe o lungime de circa 90 kilometri.


“Strada Muncitorilor este inclusă în  unul dintre proiectele de modernizare a reţelei de gaze naturale pentru anul în curs, prin implementarea căruia compania urmăreşte înlocuirea de conducte şi branşamente, în lungime totală de circa 5 kilometri, cu conducte şi branşamente noi din polietilenă. Estimăm că lucrările de modernizare de pe strada Muncitorilor vor fi finalizate în următoarele două săptămâni, imediat după aceasta urmând să fie notificată firma specializată responsabilă pentru refacerea carosabilului, în conformitate cu standardele stabilite de autorităţile locale. Compania E.ON Gaz Distribuţie regretă disconfortul creat şi îşi asigură consumatorii că depune toate eforturile pentru ca aceste lucrări să fie finalizate cât mai repede posibil”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Oana Demian, specialist comunicare în cadrul companiei.

În valoare totală de 54,8 milioane lei, proiectul de modernizare este realizat atât din surse proprii ale companiei E.ON Gaz Distribuţie (38,3 milioane lei), cât şi din fonduri nerambursabile (16,5 milioane lei) provenite din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.


“Adiţional acestui proiect se derulează şi alte proiecte de investiţii în infrastructura energetică a municipiului Cluj Napoca, astfel încât până în anul 2015 urmează să fie modernizaţi, exclusiv din surse ale E.ON Gaz Distribuţie alţi 70 de kilometri de reţea de gaze naturale, în valoare de circa 35 milioane de lei. Cumulativ, până în anul 2015 prin intermediul investiţiilor derulate de compania noastră, lungimea reţelei reabilitate din municipiul Cluj Napoca ajunge la circa 160 kilometri”, a mai precizat Demian.

abonare newsletter