Actualitate

Fotografia câştigătoare la World Press Photo of the Year NU a fost TRUCATĂ

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/14/308395-world-press-photo-winner.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În urma recentelor discuţii apărute în media privind autenticitatea fotografiei câştigătoare a trofeului World Press Photo of the Year din 2013, organizatorii competiţiei au supus imaginea unor analize specializate pentru a confirma integritatea fotografiei şi a opri alte eventuale speculaţii. </strong></p>

Astfel, organizatorii World Press Photo au publicat un comunicat de presă pe site-ul oficial prin care punctează în detaliu concluziile experţilor în fotografie digitală, precizând că suedezul Paul Hansen, autorul imaginii în cauză, a "cooperat din nou în totalitate la investigaţia condusă de experţii independenţi".


"Am analizat imaginea RAW, furnizată de World Press Photo, şi imaginea JPEG rezultată. Este evident că fotografia publicată a fost retuşată în ceea ce priveşte culoarea şi nuanţa atât globale cât şi locale. În afară de aceasta, totuşi, nu am găsit nicio dovadă de manipulare sau compoziţie fotografică semnificativă", explică Dr. Hanry Farid, profesor de informatică la Universitatea Dartmouth din Statele Unite, cofondator şi CTO (Chief Technology Officer) la Fourandsix Technologies & Kevin Connor, continuând prin infirmarea, însoţită de explicaţii, a analizelor asupra fotografiei care au circulat în presă.

Astfel, potrivit acestuia, analiza XMP arată doar că fişierul respectiv "a fost ajustat în programul Adobe Photoshop, modulul Camera Raw, în diferite ocazii înainte să fie deschis în Photoshop şi să fie salvat ca JPEG", fără să reflecte dacă este vorba, de fapt, de o compoziţie din mai multe fişiere.


Nici analiza nivelului de eroare nu poate fi de încredere, continuă Hanry Farid, potrivit căruia acest tip de analiză clasează frecvent în mod greşit fotografii autentice ca fiind alterate şi nu identifică în mod corect imaginile cu adevărat alterate.

Observaţiile lui Farid au fost însoţite de concluzia unui expert olandez în fotografie digitală, Eduard de Kam:


"Când compar fişierul RAW cu versiunea câştigătoare pot vedea într-adevăr că a existat un nivel considerabil de post-producţie, în sensul că unele zone au fost făcute mai luminoase, iar altele mai închise. Dar în ceea ce priveşte poziţia fiecărui pixel, toţi se află în JPEG (imaginea câştigătoare) în exact acelaşi loc precum în fişierul RAW. Aş elimina aşadar orice îndoială privind o imagine compusă."

 



 

Citeşte şi:


Fotografia câştigătoare la World Press Photo of the Year 2013 ar fi fost TRUCATĂ. Cum a reuşit să păcălească juriul

VEZI fotografia care a câştigat trofeul World Press Photo of the Year din 2013

 


Ultimele Stiri
abonare newsletter