Actualitate

Bătrânii, ţinta preferată a hoţilor din Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/14/inselaciune-telefon.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Poliţiştii clujeni sunt în alertă după ce, de la începutul anului, zeci de bătrâni au fost înşelaţi prin trei noi metode, care se pare, nu dau niciodată greş.

„Avem o rudă internată la spital care trebuie operată urgent. Avem valută, dar nu avem bani româneşti. Ajutaţi-ne cu bani româneşti şi noi vă lăsăm valuta” sau „Fiul dumneavoastră a accident grav cu un autoturism un copil, trimite-ţi bani pentru rezolvarea situaţiei cu rudele victimei”.


Aşa sunt înşelaţi, aproape zilnic, bătrânii din Cluj-Napoca, care trimit sume impresionante unor persoane care nu sunt prinse aproape niciodată. Potrivit unei analize a Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Cluj, începând din 2005, au fost înregistrate 90 de astfel de fapte, iar anul 2013 a adus o creştere alarmantă a acestor înşelăciuni.

„Cele mai multe infracţiuni de înşelăciune sunt cele prin trimiterea mesajelor pe telefonul mobil, prin care posesorii sunt  anunţaţi că au câştigat premii substanţiale, iar pentru a intra în posesia acestora li se solicită încărcarea unor conturi sau plătirea unor comisioane. Pe locul doi se află metoda accidentul. Sunt apeluri aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regula în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită transferul unei sume de bani într-un anumit cont pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi. Pe locul trei este cererea de ajutor financiar  în baza unei garanţii sub formă de valută şi motivată de prezentarea unei poveşti tragice”, spune Gina Pop, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Cluj.


Hoţii, foarte greu de identificat

Cele mai multe cazuri de înşelăciune au loc în municipiul Cluj-Napoca şi în Turda. Potrivit poliţiştilor autorii sunt foarte greu de identificat, iar de cele mai multe ori aceştia  nu sunt prinşi. „Se înregistrează plângerea şi se fac cercetări pentru depistarea şi prinderea lor. Se deschide un dosar penal cu autor necunoscut. Mulţi dintre cei înşelaţi depun plângere la Judecătorii, având în vedere că avem de-a face cu o infracţiune la care cercetarea se face la plângere prealabilă. Deci, este foarte probabil ca cele 90 de fapte înregistrate din 2005 până în prezent să fie mult mai mare. Cele mai multe sesizări provin de la persoane ajunse la vârsta a 3-a, dar avem plângeri şi de la persoane mai tinere La nivel naţional fenomenul a luat amploare, deci nici Clujul nu a scăpat”, mai spune Pop.

Ce spun psihologii

Psihologii clujeni au explicat pentru Monitorul de Cluj că hoţii mizează pe incapacitatea persoanelor de a evalua raţional situaţia în stare de entuziasm, atunci când sunt anuntaţi prin SMS de câştiguri fabuloase, iar în cazul metodei „accidentului rutier” psihologii explică faptul că bătrânii nu au capacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante. “Persoanele de vârsta a treia sunt mai uşor de înduioşat şi mai probabil să aibă bani strânşi. Escrocii se bazează pe sensibilitatea bătrânilor şi se manifestă în diverse feluri, plâng, imploră după ajutor, insistă”, spun psihologii.


Clujeni înşelaţi și povestea lor

Un bătrân de 74 de ani a anunţat poliţia la începutul acestui an că a fost înşelat de doi necunoscuţi. Pensionarul Eugen R. A relatat că au venit acasă doi străini, o femeie şi un bărbat, care l-au rugat să îi dea 1.000 de lei, bani pe care ar trebui, chipurile, să-i dea urgent unei rude bolnave, internată în spital. “Necunoscuţii mi-au lăsat drept garanţie o borsetă închisă cu lacăt, nu înainte de a-mi flutura în faţă nişte bancnote de valută. M-au minţit că în borsetă s-ar afla o sumă mare de bani”, povesteşte pensionarul. Poliţiştii spun că cei doi au pus banii arătaţi bătrânului în borsetă, pe care au închis-o, dar când acesta a plecat la bucătărie pentru a le aduce un pahar cu apă, i-au scos înapoi. Străinii au luat cei 1.000 de lei de la pensionar, după care s-au făcut nevăzuţi cu o maşină. Abia după ce au plecat bătrânul s-a prins că a fost înşelat şi a anunţat poliţia.

De asemenea, un alt bătrân de 81 de ani a căzut victimă unei înşelăciuni. Acesta a fost acostat pe stradă de doi bărbaţi şi o femeie şi sub pretextul că au o rudă internată în spital i-au solicitat o sumă de bani, motivând că nu au decât valută. Pensionarul a fost înduioşat de povestea lor şi i-a condus la domiciliu unde le-a dat 2000 de lei. A primit drept garanţie 150 de euro şi o borsetă unde, chipurile, s-ar fi aflat valută. După ce hoţii au părăsit domiciliul, bătrânul a constatat că în borsetă nu erau banii promişi ci hârtii şi pe deasupra iau fost sustraşi dintrun dulap peste 40.000 de lei.


Ultimul caz de acest gen a avut loc în luna martie la Turda. Victima a fost contactată  pe telefonul fix de către un bărbat care s-a recomandat plângând a fi soţul ei, plecat la muncă în străinătate. Acesta i-a relatat femeii că a accidentat cu maşina un pieton, fără a da alte detalii. Convorbirea celor doi a fost întreruptă de un bărbat, care a intervenit şi s-a recomandat drept avocatul din oficiu al soţului ei. Acesta i-a explicat victimei că femeia accidentată de bărbat este internată în spital. La solicitarea acestui bărbat, femeia a depus bani într-un cont 1000 euro şi 1700 euro, necesare pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale în cazul aşa-zisei persoane accidentate.

abonare newsletter