Actualitate

Încă o fabrică se închide la Cluj? Brânza de Năsal nu se va mai produce la Ţaga

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/15/desc 05-15.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Conducerea Napolact a decis, încă de ieri, să închidă fabrica din comuna Ţaga unde se producea faimoasa brânză de Năsal, cel mai probabil motivul fiind lipsa comenzilor. </strong></p>

 


Potrivit autorităţilor locale de la Ţaga, angajaţii au primit preaviz în data de 10 mai. Mai mult, o parte din utilajele firmei au fost deja mutate. Reprezentanţii firmei Friesland, acţionarul majoritar al Napolact, nu au putut fi contactaţi pentru o reacţie.

„De luni, 13 mai, s-a aflat în comună că fabrica se va închide. Cei 12-14 angajaţi au primit un preaviz de 15 zile. E păcat. Cum brânza de Năsal e un brand de ţară şi un produs foarte căutat nu ar trebui lăsat aşa, la îndemâna oricui. Ne-au luat prin surprindere, mai ales că s-au făcut investiţii în fabrică. Este o problemă pentru angajaţi, sunt oameni cu copii la şcoală, la liceu, care au rămas fără loc de muncă“, a declarat viceprimarul comunei Ţaga, Emil Sabău.


Prefectura Cluj va da mâine, 15 mai, un comunicat prin care va explica situaţia.

Contactat telefonic, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a explicat pentru Monitorul de Cluj că firma Napolact nu are obligaţia de a anunţa instituţia pe care o conduce sau ITM-ul deoarece la 14 persoane disponibilizate nu e nevoie de o concediere colectivă.


„Nu ştiu prea multe amănunte, dar având în vedere că este vorba de 14 persoane, 14 locuri de muncă raportat la numărul total al angajaţilor nu poate fi vorba de concedieri colective iar firma Napolact nu avea obligaţia să notifice AJOFM-ul şi ITM-ul. Nu se încadrează în dispoziţiile legii. Dacă concedierile depăşeau 30 de persoane atunci se intra sub incidenţa Codului Muncii şi aveau obligaţia să ne notifice, fiind vorba de concedieri colective”, a declarat Daniel Don.

Legenda spune că secretul brânzei de Năsal a fost descoperit de ţăranii care au furat caşul unui grof şi l-au ascuns într-o grotă. Pe poarta fabricii de la Ţaga, judeţul Cluj, au ieşit anual 50-55 de tone de brânzeturi. Cel mai cunoscut produs este „Brânza de Năsal“, o delicatesă asemănătoare specialităţilor franţuzeşti.


Faimoasa brânză, supranumită camembert românesc, iese pe poarta făbricuţei după 21 de zile din momentul în care este livrat laptele proaspăt de vacă din care este făcută. Produsul finit este o brânză cremoasă în interior, cu crustă roşiatică şi gust specific, uşor picant. Reţeta este una tradiţională, însă „minunea" nu este făcută de mâna sau de mintea omului, ci de un microorganism - o bacterie.

abonare newsletter